Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Pievagrybiai

Pievagrybiai
Beveik prieš 400 metų vienas valstietis, gyvenęs netoli Paryžiaus, pastebėjo gražius baltus grybus, išaugusius ant komposto krūvos. Paaiškėjo, kad šie grybai yra ne tik gražūs, bet ir skanūs bei maistingi, o augti gali praktiškai bet kur: ant šiukšlių, ant mėšlo, kasyklose, šachtose... Kai buvo pastebėta, kad pievagrybių grybiena, pernešta į kitą vietą, tik dar labiau išsiplečia, grybus pradėta auginti visoje Europoje, o vėliau ir visame pasaulyje. 1707-aisias pirmą kartą aprašytas šampinjonų auginimo metodas. Prancūzijoje jie iki šiol vadinami „champignon de Paris“ – „Paryžiaus grybai“. Parduotuvėse pievagrybių galima nusipirkti ištisus metus. Juos lengva valyti bei paruošti, jie tinka salotoms, mišrainėms, sumuštiniams, troškiniams, apkepams, įdarams bei sriuboms. Pievagrybiai skanūs žali, kepti, virti bei marinuoti. Dėl juose esančių ekstraktų ir aromatinių medžiagų suteikia patiekalams ypatingą skonį bei kvapą. Pievagrybiuose yra daug vitaminų B ir D, antioksidantų, naudingų baltymų, cukrų, mineralinių druskų, fosforo rūgšties ir kalio. Pievagrybiai mažina estrogeno kiekį organizme, mažindami riziką susirgti krūties vėžiu ir stiprina organizmo imuninę sistemą. Lietuvos miškuose savaime auga 19 pievagrybių rūšių – valgomasis, miškinis, paprastasis, girinis, dirvinis ir kiti pievagrybiai. Jie taipogi labai skanūs bei maistingi, tik rinkti juos reikia atsargiai – ne visos laukinių pievagrybių rūšys valgomos, o viena netgi nuodinga.
Receptai su pievagrybiais >>