Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Prieskoniai

Prieskoniai
Prieskoniai – tai tam tikros prieskoninių augalų dalys - lapeliai, sėklos, žievė. Nuo seno prieskoniai buvo labai vertinami, ypač atgabenti iš tolimų šalių, jų kaina būdavo įkandama tik patiems turtingiausiems. Gerėjant susisiekimui, kai kurie prieskoniai pigo, kiti, kurių gamybos būdas sunkus ar sudėtingas, tebėra vertinga prekė (pavyzdžiui, šafranas). Dažniausiai prieskoniai vartojami džiovinti (pipirai, vanilė, cinamonas), nors vasarą galima įsigyti ar patiems užsiauginti kai kurių šviežių prieskoninių augalų (bazilikas, čiobreliai, krapai). Prekyboje matomas asortimentas vis plečiasi, jau galime rasti prieskonių, apie kuriuos anksčiau tik skaitydavome kulinarijos vadovėliuose; pirkėjų patogumui gaminami ir prieskonių mišiniai specialiai žuviai, paukštienai, šašlykams ar karštam vynui. Be plačiai vartojamų juodųjų, kvapniųjų ar raudonųjų pipirų, lauro lapų, kmynų, cinamono ir vanilės, ruošiamus patiekalus galima paįvairinti begale įvairiausių prieskonių. Anyžių ir pankolių sėklos tinka ir saldiems, ir kitiems (žuvies, paukštienos) patiekalams, karštiems gėrimams. Garstyčios, baltosios ir juodosios, grūdelių ir miltelių pavidalu naudojamos ruošiant salotų užpilus, daržovių troškinius, šaltus užkandžius. Bazilikai, mairūnai, peletrūnai, raudonėliai, čiobreliai, tiek džiovinti, tiek žali, tinka mėsos, žuvies, daržovių, kiaušinių, varškės patiekalams, sriuboms, picoms, padažams. Ciberžolė (Curcuma) dažo patiekalą geltona spalva, įeina į kario sudėtį, dedama į ryžių bei daržovių patiekalus. Cinamonas, maltas ir lazdelėmis, vartojamas ne tik saldiems, bet ir mėsos patiekalams, padažams ir karštam vynui ruošti. Dašiai, kalendos, kardamonai, džiovinti ir švieži, tinka daržovių ir grybų patiekalams, dedami į paštetus, dešras, marinatus. Pastarnokų, petražolių ir salierų šaknys (džiovintos ir žalios) dažnai dedamos į sriubas, troškinius, šaltieną. Gvazdikėliai, muskatas ir imbiero šaknis mėgstami karštuose gėrimuose, kompotuose, tinka žvėrienai ir kitai mėsai. Juodgrūdės (Kalindži) – giminingo svogūnams augalo sėklos, daržovių patiekalams ir tešlos gaminiams suteikia švelnų svogūnų skonį. Sezamai tinka ne tik pabarstyti tešlos gaminius, juos galima dėti į troškinius bei paštetus. Juodieji ir kvapnieji pipirai, be mėsos patiekalų ir sriubų, suteikia ypatingą prieskonį karštiems gėrimams. Yra daug kitų, skirtingo aštrumo ir skonio pipirų rūšių – kajeno, rožiniai (rausvieji), sičuano, čili, žalieji, palapeno, thai, tabasco, piri piri. Ožragės dedamos į daržovių, sojų, mėsos, žuvies patiekalus, sriubas ir padažus, jos suteikia grybų skonį. Šafranas, laikomas brangiausiu prieskoniu pasaulyje, suteikia ypatingą savitą skonį patiekalams bei gėrimams, jo negalima padauginti, kad maistas neapkarstų. Prieskoniai dažniausiai derinami, kad neužgožtų vienas kito, ir kiekvienas virėjas turi savo mėgstamus prieskonių derinius.
Receptai su prieskoniais >>