Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Putpelė

Putpelė
Putpelė (lot. Coturnix coturnix) – fazaninių šeimos (Phasianidae), vištinių būrio paukštis. Išvaizda panašios į kurapkas, tik turi juosvą, rudai dryžuotą uodegą (kurapkos uodega ryškiai ruda). Putpelės yra vienintelė migruojanti vištinių rūšis ir mažiausias fazaninių šeimos paukštis. Skirtingai nuo kitų vištinių, putpelės patelė stambesnė už patinėlį. Gyvena atviruose laukuose, stepėse, minta vabzdžiais, sėklomis, grūdeliais. Skiriamos dvi laukinių putpelių formos – europietiškoji ir japoniškoji. Lietuvoje retokai besutinkama europietiškoji yra įrašyta į Raudonąją Knygą, pas mus pasirodo apie balandžio mėnesį, žiemoti išskrenda į Pietų Europą ir Šiaurinę Afriką, užauga iki 100 gramų svorio. Lietuvoje augant putpelių mėsos ir kiaušinių populiarumui, vis daugiau putpelių auginama ūkiuose bei narveliuose namuose. Tam tinka japoniškoji putpelių rūšis – jos gerai jaučiausi ir narveliuose, patelės užauga iki 190, patinėliai iki 165 gramų svorio. Ypač daug putpelių auginama Prancūzijoje ir Šiaurės Italijoje. Azijoje putpelės buvo laikomos kaip paukščiai giesmininkai, ir tik Xa. jas imta auginti dėl kiaušinių. Laikomos narveliuose jos deda po 250-300 kiaušinių per metus. Kiaušiniai turi daug naudingų sveikatai medžiagų, sveria 10-12 gramų. Putpelių jaunikliai auga greitai, jau po 2 mėnesių tinkami mėsai. Putpelių mėsa švelni ir maistinga.
Receptai su putpelėmis >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...