Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Putpelės kiaušiniai

Putpelės kiaušiniai
Putpelės (Coturnix coturnix) kiaušiniai yra laikomi vienais iš skaniausių. Jie labai maži – vienas sveria apie 10-12 gramų, tačiau turi daug naudingų maisto medžiagų. Putpelės kiaušinius galima valgyti netgi kaip maisto papildą. Vitaminų – A, B1, B2, ir mikroelementų – fosforo, kalio, geležies, vario, kobalto juose yra daugiau, negu vištos kiaušiniuose, o vitaminas D yra aktyvios formos, todėl jie vartojami rachito profilaktikai. Putpelės kiaušiniuose esanti aminorūgštis tirozinas gražina odą, todėl jie vartojami ir kosmetikoje, o dėl didelio lecitino kiekio kiaušiniai, valgomi žali, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Putpelės kiaušiniai nesukelia alergijos – juose esantis baltymas ovomukoidas slopina alergines reakcijas, tad šių kiaušinių pagrindu netgi gaminami vaistai gydyti alergijoms. Putpelių kiaušiniai šalina iš organizmo radionuklidus, todėl juos rekomenduojama valgyti žmonėms, paveiktiems radiacijos ar gyvenančius didesnio užterštumo vietose. Naudingi ir kiaušinių lukštai – juose daug kalcio ir kitų naudingų elementų, ypač kreminio ir molibdeno, būtinų biocheminėms organizmo reakcijoms. Lukštus galima susmulkinti ir įberti į maistą, arba valgyti kiaušinius su visu lukštu – jis labai plonas ir lengvai sukramtomas. Putpelių kiaušinių galima dėti į įvairius patiekalus, salotas, garnyrus, dėti ant sumuštinių, taip pat gaminti su žaliais kiaušiniais naudingus sveikatai gėrimus.
Receptai su putpelės kiaušiniais >>