Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Rapsų aliejus

Rapsų aliejus
Rapsų aliejus, vartojamas maistui, išgaunamas iš rapsų (veislės: Brassica napus L., Brassica campestris L. ir Brassica juncea L.) sėklų. Rapsų aliejuje, palyginti su kitais augaliniais aliejais, yra mažiausias sočiųjų riebalų rūgščių kiekis – 6,8 %, nemažas kiekis polinesočiųjų 30,2 %, ypač linolo rūgšties, ir pakankamai daug monosočiųjų 58,6 % riebalų rūgščių. Jame yra daug vitamino E. Lietuvoje gaminamas maistinis rapsų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu, toliau aliejų rafinuojant. Pasirenkamos kuo mažiau euruko rūgšties turinčio veislės. Aliejus yra beskonis ir bekvapis, šviesiai gelsvos spalvos. Rapsų aliejus plačiai vartojamas maisto pramonėje, ypač margarinų gamyboje. Jis tinka kepimui bei ruošti šaltiems užkandžiams. Įsigytą rapsų aliejų geriausia laikyti šaldytuve ar kitoje vėsioje tamsioje vietoje. Rapsų aliejus dažnai vartojamas gaminti vis labiau populiarėjantiems biodyzeliniams degalams.
Receptai su rapsų aliejumi >>