Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Raudonas vynas

Raudonas vynas
Raudonas vynas – natūralus alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant raudonųjų vynuogių su odelėmis sultis. Iš pradžių brandinamas statinėse, vėliau perpilstomas į butelius. Kokybiškas vynas gali būti išlaikomas ilgus metus. Vynas turi apie 9-12 % stiprumo, jei gaminant naudojamas kaitinimas – iki 25%. Iš kai kurių vynų gaminamas likeris, o pridėjus augalų ekstraktų, spirito ar cukraus gaunami vermutas, portveinas, kiti stiprinti vynai. Raudonasis vynas gaunamas ir fermentuojant raudonų uogų ar vaisių sultis, tik jo laikymo laikotarpis yra žymiai trumpesnis – apie 5 metus. Vyno gamybos pradžia laikomi apie 6-5 tūkstantmečiai pr.m.e. Archeologinių vyndarystės radinių rasta Šumerų civilizacijos teritorijoje. Rašytiniuose šaltiniuose vynas pirmą kartą paminimas Egipte, kaip svarbi religinių ceremonijų dalis. Antikinėse Graikijos ir Romos civilizacijose vynas buvo plačiai vartojamas, jo globėjas buvo Dionisas (Romoje virtęs Bachu), vynas minimas Homero ir Eschilo kūriniuose. Romos imperijoje ištobulintą vyndarystės technologijos palikimą perėmė Vakarų Europos vyndariai. Vynas skirstomas ir žymimas pagal vynuogių veislę, vietovę ir metus, daugeliu atvejų regiono pavadinimas nurodo ir vyno pagaminimo stilių. Raudonasis vynas paprastai geriamas kambario temperatūros, kai kuriuos labai aromatingus vynus (pavyzdžiui, Beaujolais) patariama gerti atšaldytus. Paprastai raudonasis vynas patiekiamas prie tamsios mėsos, taip pat kaip aperityvas. Visi esame girdėję apie raudonojo vyno saikingo vartojimo naudą. Moksliškai įrodyta, kad ne daugiau taurė vyno per dieną iš tiesų padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme, pagerina kraują, mažina riziką susirgti vėžiu, Alzhaimerio, Parkinsono, širdies bei kraujagyslių ligomis. Taip yra todėl, kad raudonajame vyne (kaip ir raudonose vynuogių sultyse) yra fenolių, stipraus antioksidanto resveratrolio, šis augalinis estrogenas saugo širdį nuo senėjimo, taip pat vyne yra daug vitamino A, B ir C bei visų būtinų mineralų. Vyno naudingosios savybės labai priklauso nuo jo kokybės. Vyno taurėje (150 ml) yra apie 120 kcal. Vyno reikėtų vengti žmonėms, sergantiems II tipo diabetu bei tiems, kuriuos dažnai kamuoja migrena. Geriausiomis raudonojo vyno rūšimis garsėja Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija, Vengrija, Moldova, Gruzija, Vokietija, o pastaruoju metu vis labiau populiarėja ir Australijos, Čilės, Pietų Afrikos Respublikos, Kalifornijos vynai.
Receptai su raudonuoju vynu >>