Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Raudonėliai

Raudonėliai

Raudonėliai (origanum vulgare). Daugiamečiai. Vienoje vietoje auga 6— 10 metų. Žalia ir džiovinta žolė tinka salotoms, mėsos patiekalams paskaninti, antpilams aromatizuoti, pridėti į raugiamus agurkus. Naudojami medicinoje ir parfumerijoje. Turi vitaminų, eterinių aliejų. Kvapas primena mairūnus. Arbata ir žolė žadina apetitą, gerina virškinimą, palengvina kosulį, skatina prakaitavimą, tinka nuo skrandžio atonijos ir nemigos. Atsparūs šalčiams. Gerai auga saulėtose vietose, pakankamai įtręštose dirvose. Jei priešsėlis nebuvo tręštas mėšlu, jo krečiama prieš sodinimą. Dauginami sėklomis arba vegetatyviniu būdu, dalijant kerelius. Sėjami anksti pavasarį arba daigai išauginami šiltadaržiuose. Auginami kaip kaupiamoji kultūra. Pjaunami žydėjimo pradžioje. Pirmosios žolės derlius apie 70 cnt/ha, antrosios — apie 35 cnt/ha. Oreganai tinka pupelių ir pomidorų patiekalams, mėsai - troškintai kiaulienia ir jautienai, maltos mėsos patiekalams pagardinti. Labai tinka picoms ir spagečių patiekalams bei bulvių plokštainiams. MAKARONAI SU POMIDORAIS Nuluptus pomidorus troškinkite, kol iš jų išgaruos sultys. Įpilkite grietinėlės, pagardinkite druska, pipirais ir raudonėliais. Šį padažą pilkite ant makaronų.

Receptai su raudonėliais >>