Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Raudonieji pipirai

Raudonieji pipirai

Raudonieji pipirai (aitrieji, aštrieji, čili pipirai) – vienmečiai bei daugiamečiai Solanaceae (Bulvinių) šeimos, Capsicum genties augalai, vedantys raudonas, įvairaus dydžio bei formos, aštraus ir deginančio skonio uogas. Prinokę vaisiai vartojami kulinarijoje kaip daržovės, o išdžiovinti ir sutrinti į miltelius – kaip prieskoniai. Pietų Amerikos indėnai juos vartojo maistui jau 7500 m.pr.m.e., o kultivuoti juos pradėjo prieš kokius 6000 metų. Kristupas Kolumbas buvo vienas iš pirmųjų europiečių, paragavęs raudonųjų pipirų. Dėl jų deginančio skonio, primenančio juoduosius pipirus (tai visiškai skirtingi augalai, kuriems aštrumą suteikia skirtingos medžiagos) Kolumbas pavadino juos „peppers“. Fizikas Diego Alvarez Chanca, plaukęs kartu su Kolumbu per jo antrąją kelionę, parvežė raudonųjų pipirų į Ispaniją bei 1494 metais aprašė jų naudingąsias savybes. Dabar įvairios raudonųjų pipirų rūšys auginamos visame pasaulyje ir tapo tradicinės daugelio tautų patiekaluose (pavyzdžiui, Ispanijos arba Vengrijos virtuvėje). Raudoniesiems pipirams priklauso čili, Piri piri, Tabasco, Thai, Jalapeno, Kajeno, Habanero, Naga ir daugelis kitų pipirų, kuriems aštrumą suteikia medžiaga kapsaicinas. Patiekalams raudonieji pipirai suteikia aštrų ir deginantį skonį. Jei burnoje „dega“ per stipriai, geriausia yra išgerti pieno, kadangi vandenyje kapsaicinas beveik netirpsta. Raudonieji pipirai, vartojami su maistu, padeda virškinti, skatina organizmą deginti kalorijas, aktyvina medžiagų apykaitą, stiprina kraujotaką, imunitetą ir potenciją, valo žarnyną (ir nuo parazitų), gydo vidurių užkietėjimą, kosulį ir sukelia prakaitavimą. Juose yra daug vitamino C, provitamino A, vitaminų B (ypač B6), kalio, magnio ir geležies. Raudonieji pipirai įeina į analgetinių tepalų, gydančių artritą, herpesą ir kitus skausmus, sudėtį. Jie dedami į medžiagas, naikinančias mikrobus, atbaidančias gyvūnus, bei padėjo sukurti pipirines dujas. Vaikams, ypač mažiems, nevertėtų valgyti per daug raudonaisias pipirais pagardinto maisto.

Receptai su raudonaisiais pipirais >>