Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Razinos

Razinos
Razinos – tai džiovintos vynuogės. Vynuogėse yra apie 80% vandens, razinose – iki 20%, tad iš 2 kilogramų šviežių vynuogių galima gauti apie 400 gramų razinų. Lietuviškas pavadinimas „razina“ kilo iš senovės prancūzų kalbos žodžio „raisin“, reiškiančio „vynuogė“. Rytuose razinos dažnai vadinamos kišmišu, Europoje ir Amerikoje geltonosios razinos kartais vadinamos sultanomis, o tamsiosios – razinomis. Razinos gali būti mažos ir didelės, nuo šviesiai geltonos iki tamsiai rudos spalvos, besėklės ir su kauliukais. Razinos su sėklomis viduje tinka virti kompotams, gaminti giroms, be kauliukų – vartojamos kulinarijoje bei konditerijoje (razinas tinka dėti ne tik į saldžius patiekalus bei kepinius, bet ir į plovus, mėsos troškinius, salotas). Razinose, kaip ir vynuogėse, yra daug antioksidantų ir fruktozės, beje, jos 4-5 kartus kaloringesnės už vynuoges (stiklinėje vynuogių yra 90 kcal, stiklinėje razinų - 480). Jose taip pat gausu magnio, kalio, geležies, vitamino B ir C, ląstelienos ir medžiagų, slopinančių bakterijas, kurios sukelia ėduonį. Razinos stiprina širdį, nervų sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei gydo peršalimo ligas. Razinos gali būti pavojingos žmonėms, sergantiems astma bei jautriems aspirinui, kadangi jose esama salicilatų – medžiagų, panašių į aspirino pagrindinę sudedamąją dalį. Razinos gaminamos ir importuojamos pas mus iš daugelio šilto klimato šalių, kuriose auginamos vynuogės.
Receptai su razinomis >>