Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Riešutai

Riešutai
Kartais riešutais vadinami visai ne „riešutai“ – pavyzdžiui, migdolai, graikiniai ir kokosiniai riešutai iš tiesų yra kaulavaisiai, anakardžių ir pistacijų riešutai – sėklos, makadamijų – grūdai, o žemės riešutai yra ankštiniai augalai. Žmonės riešutus nuo priešistorinių laikų vartoja maistui, o apie 10-ajame tūkst.pr.m.e. valgomus riešutus vedančius augalus pradėta kultivuoti. Riešutai turi daug maistinių ir naudingų, netgi gydomųjų savybių – jie turtingi vitamino E, kalio, kalcio, geležies, magnio, cinko, B grupės vitaminų, baltymų ir naudingų riebalų. Riešutų trūkumai – jie turi daug kalorijų, riešutuose esantys aliejai, veikiami deguonies, apkarsta, o kai kuriems žmonėms riešutai sukelia alergiją. Įvairių riešutų naudingosios savybės skiriasi. Migdoluose, pinijose, pistacijose, lazdynų ir žemės riešutuose ypač daug kalio, taip pat migdolai ir lazdynų riešutai pasižymi vitamino E, stipraus antioksidanto, stiprinančio imuninę sistemą, gausa. Anakardžių riešutuose, pinijose, pistacijose, moliūgų, sezamų sėklose ir linų sėmenyse daug geležies. Migdoluose daug kalcio. 50 gramų saulėgrąžų ir 200 gramų žemės riešutų turi žmogui per dieną reikalingą tiamino kiekį. Viename bertoletijų riešute antioksidanto seleno yra netgi daugiau, nei reikalinga dienos norma, o graikiniuose riešutuose gausu antivėžinių ir omega 3 riebalų rūgščių. Lazdynų riešutuose yra daug vitamino E, ląstelienos, vario, geležies, kalio ir cinko. Saulėgrąžose, be vitamino E, gausu ląstelienos, seleno, vario, geležies, cinko, folio rūgšties bei vitamino B6. Mokslininkai nustatė, kad reguliarus riešutų vartojimas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, insulto riziką, reguliuoja svorį, saugo nuo vėžio. Tačiau, nors dauguma juose esančių riebalų yra polinesotieji ir mononesotieji, riešutus reikėtų valgyti saikingai – 100 gramų riešutų vidutiniškai yra 2500-2800 kJ. Jokiu būdu negalima valgyti apipelijusių, apkartusių, kitaip pakeitusių skonį riešutų, o išgliaudytus geriau laikyti šaldytuve.
Receptai su riešutais >>