Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Rūgpienis

Rūgpienis
Rūgpienis gaminamas iš gyvulių pieno, naudojant pieno rūgšties bakterijų raugą. Mes dažniausiai vartojame rūgpienį, suraugintą iš karvės pieno, jame, kaip ir visuose pieno produktuose, yra daug žmogaus organizmui reikalingų bei naudingų medžiagų. 2,5% riebumo rūgpienyje yra 239 kJ arba 57 kcal. Rūgpienį žmogaus organizmas pasisavina lengviau ir greičiau, nei pieną, kadangi rūgštūs pieno produktai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą ir skatina apetitą. Rūgpienis naikina ligas sukeliančius mikrobus, palaiko mikroorganizmų pusiausvyrą, reguliuoja medžiagų apykaitos sutrikimus, gydo aterosklerozę, tuberkuliozę ir kai kuriuos alerginius susirgimus. Jame yra daug kalcio, kalio, fosforo, folio rūgšties, vitaminų B2, B6 ir C. Rūgpienis naudingas ne vien kaip maisto produktas – juo taip pat galima valyti veido odą. Iš pradžių oda ištrinama suvilgytu rūgpienyje vatos tamponu, paskui nuvaloma sausu ir patepama maitinamuoju kremu. Rūgpienis minkština ir balina odą, tad toks valymo būdas rekomenduojamas pavasarį ir vasarą nuo strazdanų atsiradimo. Jei veido oda riebi, galima palaukti, kol rūgpienis sudžiūs ir pavirs į plėvelę, taip susiaurindamas odos poras.
Receptai su rūgpieniu >>