Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sakė

Sakė
Sakė - iš ryžių pagamintas japonų tradicinis alkoholinis gėrimas, apie 11-14% alk. tūrio. Ji dažnai klaidingai vadinama ryžių vynu arba ryžių degtine – iš tiesų jos gaminimo procesas yra artimiausias alaus gaminimui. Sakė gaunama, fermentuojant valytus ryžius, tik vietoj mielių dedama specialaus pelėsio. Paprastai, kuo sakė saldesnė, tuo ji stipresnė. Manoma, kad sakė buvo išrasta Kinijoje. Nuo XIV a.pr.m.e. yra išlikę rašytiniai šaltiniai apie „kuchikami no sake“ (sukramtyta sakė). Taip buvo vadinami sukramtyti ryžiai, soros ar kaštonai, natūraliai susifermentavę seilių pagalba ir sumaišyti su vandeniu bei šviežiais ryžiais. Gauta košė turėdavo kelis laipsnius alkoholio ir būdavo valgoma religinių ritualų metu. Apie VIII a.pr.m.e. Kinijoje išpopuliarėjo vynas, gaminamas pagal panašią receptūrą, o po kelių šimtmečių Japonijoje buvo atrastas pelėsis, krakmolą paverčiantis cukrumi be varginančio kramtymo. VII amžiuje, ištobulinus technologiją, sakė buvo gaminama netgi imperatoriaus rūmuose, o kai kurių turtingų žemvaldžių tais laikai pradėta sakės gaminimo veikla tęsiama iki šiol... Dabar Japonijoje yra apie 1,5 tūkstančio sakės gamyklų, Japonijos vyriausybė rūpinasi ir kontroliuoja sakės kokybę – 1904-aisiais metais netgi įkurtas sakės gamybos bei tyrimų institutas. Žodis „sakė“, kuriuo visame pasaulyje vadinamas japoniškas alkoholinis gėrimas iš ryžių, Japonijoje vartojamas kaip bendrinis, apibūdinti visiems alkoholio turintiems gėrimams. Japonai sakę vadina „Nihonshu“. Pagaminta sakė paprastai filtruojama, skiedžiama iki 14 laipsnių alkoholio ir kartais truputį pasterizuojama. Brandinama labai retai. Atidarytą butelį reikia suvartoti per 2-3 valandas, neatidarytą galima laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Šviesa ir šiluma sakę gadina. Nuo sakės gaminimo būdo priklauso jos rūšis – iš nevalytų, rudų ryžių gaminama „Kuroshu“, brandinta sakė (gali būti laikoma kelis dešimtmečius) vadinama „Koshu“, brandinta kedro statinėse - „Taruzake“, „Nigoro“ ir „Shizuku-dori“ yra nefiltruotos sakės rūšys, „Toso“ – speciali sakės rūšis, geriama sutinkant Naujuosius Metus. Sakė, priklausomai nuo kokybės, metų laiko ir asmeninio skonio, geriama šalta (iki 10°C), šilta (iki 20°C) ir karšta (37-55°C). Sakė šildoma karštame vandenyje, o karšta patiekiama šaltuoju metų laiku arba norint užmaskuoti prastą kokybę. Aukštos kokybės sakė dažniausiai patiekiama šalta, apie 7°C temperatūros. Sakė vartojama ir kaip alkoholinių kokteilių (pavyzdžiui, „Tamagozake“) sudėtinė dalis.
Receptai su sake >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...