Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Saldainiai

Saldainiai
Saldainiai gaminami vandenyje arba piene ištirpinant cukrų (ar kitus saldiklius), pavirinant iki reikiamo tirštumo ir pridedant įvairių papildomų medžiagų, suteikiančių skonį, kvapą, spalvą, kietą ar minkštą struktūrą: krakmolo, želatinos, vanilės, kakavos, aromatų, riešutų ir kt. Yra daugybė saldainių rūšių, jų gamybos technologijų bei tradicijų. Maistinių savybių saldainiai turi nedaug, tačiau jie turtingi kalorijų, ypač šokoladiniai saldainiai. Pagal kietumą ir kitas savybes saldainius galima skirstyti į ledinukus (tai ir paprasti, ir ant pagaliuko patiekiami ledinukai, taip pat saldaininės lazdelės), jie gaminami ilgai kartu virinant cukrų ir vandenį, priedai jiems suteikia įvairiausias spalvas bei skonį, kartais pridedama krakmolo. Kartais vaistams suteikiama ledinukų forma, pavyzdžiui, ledinukai nuo kosulio. Karameliniai saldainiai verdami iš pieno ir cukraus, gali būti minkštesni ir kietesni, su įdaru ar be. Šokoladiniai saldainiai ir batonėliai, kaip ir šokoladas, verdami iš pieno, cukraus, kakavos miltelių ir kakavos ar kitokio sviesto, dažnai pagardinami riešutais, įvairiais įdarais (karamelinis, likerio, vanilinis). Iš saldymedžio šaknų nuo senovės gaminami saldainiai, skoniu primenantys anyžių, vadinami „lakrica“, jie populiarūs tiek Europoje, tiek Amerikoje. Saldymedžio saldainiai ne tik skanūs – jie lengvina atsikosėjimą bei kelia kraujospūdį. Minkšti saldainiai gaminami pridedant krakmolo arba želatinos – tai ir vaikų mėgstami įvairiausių formų bei spalvų „guminukai“, ir senas tradicijas turintys turkiški gardėsiai. Kiti gamybos būdai yra pridėti kukurūzų ar svilarožių sirupo. Marcipaniniai saldainiai daromi iš cukraus ir migdolų, jie taip pat būna įvairiausių formų, pagardinami rožių vandeniu, romu ar vyšnių likeriu, kitais priedais. Minkštesnis marcipanas dedamas į kitus saldainius kaip įdaras. Nuga gaminama, suplakant kiaušinių baltymus ir cukrų, pridedant įvairių riešutų. Dražė – riešuto branduolys, padengtas saldžia mase. Saldainiai – tai ne vien skanus malonumas. Be saiko valgomi, jie gali sukelti diabetą, nutukimą ir gadinti dantis...
Receptai su saldainiais >>