Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Saliamis

Saliamis
Saliamis - sūdyta, padžiovinta ar šaltai parūkyta dešra iš kiaulienos, česnako, prieskonių. Pavadinimas kilęs nuo žodžio SAL - druska. Saliamis laikomas Italų tradicine dešra, tačiau gaminamas visoje Europoje. Saliamis tais laikais, kai dar nebuvo šaldytuvų, buvo labai populiarus tarp Italijos valstiečių – gerai padarytą dešrą kambario temperatūroje išlaikydavo nesugedusią iki 10 metų… Pagal įvairias tradicijas bei gaminimo būdus, saliamis gali būti gaminamas ne tik iš kiaulienos. Tam tinka ir jautiena ar veršiena, elniena, paukštiena (ypač kalakutiena), netgi arkliena. Priedai bei prieskoniai taipogi būna labai įvairūs – druska, smulkinti lašiniai, raudonas vynas, česnakas, kviečiai, kukurūzų krakmolas, actas, visokios žolelės ir prieskoniai. Žalia mėsos ir prieskonių masė paprastai kelias dienas paliekama fermentuotis, po to sukemšama į gyvulio arba dirbtinės medžiagos žarną ir pakabinama džiūti, dažnai parūkoma. Kartais pridedama specialaus pelėsio, kuris suteikia ypatingą kvapą ir apsaugo nuo gedimo. Saliamis dažnai patiekiamas supjaustytas plonais griežinėliais kaip užkandis, dedamas ant sumuštinių, picų, į salotas bei mišraines. Italijoje saliamis netgi laikomas afrodiziaku, ypač saliamio rūšis Nduja, ypatingai aštri, kurios vartojimas, sako, pagreitina kraujo apytaką. Žinomos saliamio rūšys savo pavadinimus dažniausiai gavo nuo regiono, kuriame buvo pradėtos gaminti – Milano, Arlio ar Vengriškas saliamis, taip pat dėl aštrumo ar būdingo skonio, pavyzdžiui, Peperoni, į kurią dedama daug pipirų.
Receptai su saliamiu >>