Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Saulėgrąžų aliejus

Saulėgrąžų aliejus
Saulėgrąžos į mūsų virtuvę atkeliavo iš Amerikos. Indėnai jas naudojo gydymui, dažų gamybai, inkai netgi laikė šią gėlę šventa. Į Europą saulėgrąžą apie 1510-uosius metus atvežė ispanai, ir ilgą laiką ji buvo auginama kaip dekoratyvinis augalas, kol buvo atrastos jos maistingosios ir naudingosios savybės. Yra žinoma tiksli saulėgrąžų aliejaus atradimo data: 1829-aisias metais, Rusijoje, Aleksejevkos kaime gyvenęs baudžiauninkas D.Bokariovas pirmasis iš saulėgrąžų sėklų išspaudė aliejų... Dabar be saulėgrąžų aliejaus neįsivaizduojama įvairių maisto pramonės gaminių, pašarų ar medicininių preparatų gamyba. Pats aliejus tinka kepimui, kadangi gali būti kaitinamas aukštesnėje temperatūroje, nei kiti aliejai, tinka ruošti salotas, užkandžius, užpilus ir majonezą, plačiai vartojamas konservų gamybai, aliejaus spaudimo atliekos yra puikus koncentruotas pašaras, o išvalyto aliejaus dedama į įvairius aliejinius tirpalus, tepalus, jis naudojamas pleistrų gamybai. Parduotuvėse galime rasti rafinuoto ir nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus. Rafinuotas yra skaidrus, auksinės ar šviesiai geltonos spalvos, be nuosėdų, kvepia saulėgrąžomis arba būna bekvapis; nerafinuotas – tamsesnės spalvos, kvepia stipriau, pastovėjus išsiskiria nuosėdų. Saulėgrąžų aliejaus energetinė vertė 3700 kJ, 900-885 kcal. Jame yra daug vitamino E, nemaža nesočiųjų riebalų rūgščių, baltymų, angliavandenių ir rauginių medžiagų. Kaip vaistas saulėgrąžų aliejus tinka gydyti aterosklerozę ir vidurių užkietėjimą. Saulėgrąžų aliejų rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.
Receptai su saulėgražų aliejumi >>