Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sausainiai

Sausainiai
Sausainiai – nedideli kepiniai, į kurių sudėtį dažniausiai įeina miltai, kiaušiniai, cukrus ir įvairūs priedai. Sausainiams gaminti gali būti naudojama pati įvairiausia tešla – trapi, plikyta, biskvitinė, smėlinė. Sausainiai dažniausiai kepami tol, kol pasidaro trapūs ir traškūs, nors kiti lieka minkšti, o kai kurie gali būti net nekepami. Sausainiai gali būti labai įvairių formų, o kaip priedus į tešlą galima dėti visokiausius prieskonius, sviestą, riešutus, džiovintus vaisius, avižinius dribsnius, tarkuotas morkas ir t.t. Skirtingai nuo įvairių pyragų, kuriuose sudėtinės dalys sujungiamos vandens pagalba, sausainių tešlą sujungia įvairūs riebalai – sviestas, kiaušinių tryniai, aliejus ar taukai. Riebalai yra klampesni ir išgaruoja, esant aukštesnei temperatūrai, negu vanduo, todėl iškepti sausainiai yra tankesnės struktūros, nei pyragai, trapesni ir riebesni. Sausainiai buvo pradėti kepti nuo tada, kai imta kepti duona. Jie labai tiko keliautojams, kaip lengvos ir ilgai negendančios maisto atsargos, tiesa, tikrai nebūdavo tokie saldūs, kaip dabartiniai sausainiai. Saldesnius sausainius ėmė kepti VII a. Persijoje, kai plačiai pradėtas vartoti cukrus, ir šis receptas kartu su musulmonų užkariautojais pateko į Ispaniją. Jau XIV a. sausainius kepė ir turtuoliai, ir vargšai visoje Europoje. Sausainiai gali būti kepami iš skystokos tešlos, ją šaukštu varvinant ar dedant ant kepimo skardos. Dažnai taip kepami šokoladiniai ir avižiniai sausainiai. Galima pagaminti labai kietą tešlą, ją dar pavėsinti šaldytuve, surutulioti į cilindrą ir supjausčius skrituliukais, greitai pašauti į orkaitę. Taipogi kietą atvėsintą tešlą galima iškočioti ir specialiomis formelėmis išpjaustyti įvairias figūrėles. Vidutinio kietumo tešlą galima leisti per malimo mašinėlę su specialiu sieteliu, arba konditeriniu maišeliu ant kepimo skardos išspausti įvairias formas. Kitas būdas yra suspausti tešlą kepimo formoje, ir iškepus supjaustyti gabaliukais. Kai kurie sausainiai tik paslegiami, o paskui supjaustomi – tai įvairūs „tinginiai“, arba sausainiai iš pūstų ryžių. Iškepti sausainiai dažnai papuošiami įvairiaspalviais glajais ir glazūromis, pabarstomi riešutais, tarkuotu šokoladu. Du iškepti sausainiukai su glajaus ar džemo pagalba gali būti sulipinami į vieną.
Receptai su sausainiais >>