Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sezamų aliejus

Sezamų aliejus
Sezamų aliejus gaminamas iš sezamų sėklų šalto spaudimo būdu (taip išsaugomos visos vertingosios medžiagos) ir rafinuojamas. Jis yra lengvos konsistencijos ir salstelėjusio skonio, neapkarsta – galima laikyti iki 8 metų, bei yra vienintelis aliejus, kurį žmogaus organizmas visiškai įsisavina. Galima įsigyti kelių šio produkto rūšių – šalto spaudimo, rafinuoto šalto spaudimo, juodojo ir skrudintų sezamų sėklų aliejaus. Sezamų aliejus turi begalę naudingų savybių, todėl yra naudojamas ne vien maistui, bet ir kosmetikoje bei gydymui. Gydymui sezamų aliejus buvo naudojamas jau 1500 m.pr.Kr. Egipte, manoma, kad Kleopatra jį vartodavo įtrinti odai, kaip priemonę, stabdančią senėjimą. Kinijoje nuo senovės vartojamas burnos ir gleivinės skalavimui, o Indijoje sezamų aliejumi masažuojami kūdikiai, kad augtų stipresni. Sezamų aliejuje yra daug vitaminų – A, E ir B, mineralinių medžiagų ir mikroelementų – kalcio, cinko, fosforo, magnio, taip pat jis turi polinesočiųjų riebalų rūgščių (oleino, linolo), natūralių antioksidantų (sezamolis), stabdančių senėjimą. Medicinoje ir gydymui sezamų aliejus naudojamas tiek išoriškai, tiek kaip vidinis vaistas. Iš išorės sezamų aliejus vartojamas gydomajam ir profilaktiniam masažui, esant osteochondrozei, artritui, reumatui, tonizuojančiam masažui, paakių odos priežiūrai, esant sausai, vystančiai ir pleiskanojančiai odai, panaikinti odos paraudimams, susierzinimams, alergijai, gydyti nudegimus, sulaiko ultravioletinius spindulius, todėl gali būti tepamas kaip apsauga nuo saulės nudegimų. Sezamų aliejus tonizuoja, drėkina, maitina odą ir veikia kaip antioksidantas, todėl dažnai įeina į įvairių kosmetinių gaminių (kremų, kaukių, šampūnų, balzamų) sudėtį. Kaip vidinis vaistas sezamų aliejus gali būti naudojamas burnai ir gleivinei skalauti (tvirtėja dantys ir dantenos), geriamas sergant plaučių ligomis, dusuliu, esant sausam kosuliui, astmai, tinka širdies, kepenų, tulžies, pūslės, kasos, skydliaukės ligų gydymui, esant mažakraujystei, padidintam skrandžio rūgštingumui, vidurių užkietėjimui, lašinamas į nosį ir į ausis, naudojamas kaip maisto papildas, kai organizme trūksta kalcio. Dėl savo malonaus aromato ir skonio sezamų aliejus plačiai vartojamas konditerijos pramonėje. Skrudintų sezamų aliejus tinka egzotiškiems kinų virtuvės padažams, šalto spaudimo aliejus labiausiai tinka pagardinti salotoms – jo reikia visai nedaug, kad suteiktų puikų skonį. Pakaitintas sezamų aliejus netenka savo aromato.
Receptai su sezamų aliejumi >>