Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sičuano pipiras

Sičuano pipiras
Sičuano pipirais (angl. Sichuan pepper, Szechuan pepper) vadinamos sudžiūvusios Zanthoxylum bungeanum vaisių ankštys. Jos turi savitą bei ypatingą skonį ir naudojamos Azijos virtuvėje kaip prieskonis. Šios apvalios ankštys išsiskleidžia kaip nedidelė gėlytė, išberdamos juodas sėklas. Sėklos taip pat turi aštrumo, tačiau maistui nenaudojamos dėl „smėliškos“ tekstūros. Sičuano pipiras kaip prieskonis plačiausiai naudojamas Kinijos Sičuano provincijoje, garsėjančioje savo aštriais patiekalais, nuo kurios ir gavo savo pavadinimą. Taip pat mėgstamas ir Tibeto, Butano, Nepalo, Japonijos bei kitose Rytų virtuvėse. Tibetui ir Butanui – Himalajų valstybėms – svarbus ir tuo, kad yra vienas iš nedaugelio prieskonių, augančių kalnuose. Sičuano pipiras turi unikalų aromatą ir skonį, kuris nėra deginantis, kaip juodųjų ar čili pipirų. Jo skonis labiau nusakomas lyg gerklės ir gomurio „nutirpimas“ ir „žnaibymas“ – tada nebaisu valgyti ir čili. Sičuano pipirus rekomenduojama trumpai paskrudinti, tada sutrinti ir sudėti į patiekalą prieš pat gaminimo pabaigą. Sičuano virtuvėje kartu su šiais pipirais dažnai vartojamas žvaigždinis anyžius ir imbieras. Suvalgius didelį Sičuano pipiro kiekį, gali nutirpti lūpos. Sičuano virtuvėje yra sukurta visa aštrumo filosofija. Žodis „mala“ reiškia „nutirpinantis ir aštrus“. Sičuano pipirai yra „ma“ – jie šildo kūną iš vidaus, o čili pipirai yra „la“ – deginantis iš išorės aštrumas. Šie du prieskoniai Sičuano virtuvėje labai dažnai vartojami kartu. Huājiāoyán – Sičuano pipirų milteliai, pakepinti su druska. Populiarus yra ir Sičuano pipirų aliejus ("Sichuan pepper oil", "Bunge Prickly Ash Oil", "Hwajiaw oil"), dažniausiai naudojamas pagardinti makaronų patiekalams.
Receptai su sičuano pipirais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...