Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sirupas

Sirupas
Sirupas – tai tirštokas, saldus skystis. Koncentruotas cukrų (gliukozės, fruktozės, maltozės) ar sacharozės grynas arba mišrus tirpalas vandenyje arba vaisių bei uogų sultyse. Jis būna klampus dėl gausių vandenilinių ryšių tarp ištirpusių saldžiųjų medžiagų ir vandens molekulių. Senovėje buvo gaminami sirupai iš vandens ir medaus, išmokus gaminti cukrų, XVI-XVII a., gaminti iš cukraus, vėliau mokslininkai atrado kitų įvairių, pigesnių būdų gauti saldžiam sirupui, pavyzdžiui, invertuotas sirupas (gliukozės ir fruktozės tirpalas), gaunamas kaip sacharozės hidrolizės produktas, plačiai naudojamas gliukozės sirupas, gaminamas iš krakmolingų augalų (dažniausiai kukurūzų) ir kiti. Sirupas naudojamas konditerijoje, kulinarijoje ir medicinoje. Vaistų skoniui pagerinti gaminamas farmacinis sirupas – koncentruotas arba sotusis grynos sacharozės tirpalas distiliuotame vandenyje. Į jį pridedama vaistinių medžiagų. Įvairiausi vaistiniai sirupai – piliarožių, rabarbarų, erškėčių, alavijų, kitų vaistažolių, taip pat sirupai nuo kosulio, virškinimui pagerinti, turintys mikroelementų ar vitaminų yra vartojami ligų gydymui bei jų profilaktikai. Maistiniai sirupai naudojami gaminti uogienėms, vaisių konservavimui, desertams, padažams, gaiviesiems gėrimams, kavos ar arbatos pagardinimui, kaip alkoholinių kokteilių komponentas. JAV iš kukurūzų išgaunamas gliukozės sirupas yra pigus cukraus pakaitalas maisto pramonėje. Jis naudojamas gaminamų maisto produktų saldinimui, tirštinimui ir drėkinimui. Įvairių sirupų lengvai galima pasigaminti ir namų sąlygomis – cukraus, vaisių, karamelinį, arbatos, kakavos, kavos, šokoladinį ar gvazdikėlių. Jie tiks įvairiems saldiems patiekalams, desertams ir gėrimų saldinimui. Prekyboje taip pat yra įvairiausių sirupų – klevų, amareto, imbierinis, cinamono, curaçao ir kiti. Vieni tiks užpilti ledų desertus, kiti į kavą, treti – suteiks ypatingą skonį kokteiliams.
Receptai su sirupu >>