Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Smidras

Smidras
Smidras (lot. Asparagaceae) — lelijinių šeimos daugiametis žolinis augalas. Jo šakniastiebis storas, virvinės šaknys, daug stiebų, jie šakoti, 60—150 cm aukščio. Lapai plėviški žvyneliniai. Viršūnėse nuo stiebų kuokštais prisegtos trumpos žalios šakelės, primenančios spygliškus lapus. Žiedų daug, jie smulkūs, žalsvai geltoni. Žydi gegužės—birželio mėnesį. Vaisius — rutuliška raudona šešiasėklė uoga. Kai kurie žmonės labai jautrūs smydrui, jį palietę gali sudirginti odą bei sukelti stiprų niežėjimą. Kaip kultūrinis augalas smidras jau buvo auginamas senovės Romoje. Tačiau viduramžiais jį augino tik arabai. XV a. pabaigoje ir XVI a. pradžioje augalas pradėtas auginti Prancūzijoje, vėliau paplito kitose Europos šalyse. Gaila, bet jo maistinės savybės mūsų šalyje vis dar per mažai vertinamos. Tuo tarpu jauni smydro ūgliai — skanus, maistingas, vitaminingas maistas. Todėl reikėtų skatinti, kad daržovinis smydras būtų patiekiamas ir valgyklose, ir namie. Smidras turi asparagino (asparagino rūgšties amido), saponinų, įvairių vitaminų: C, B, B2, PP ir provitamino A. Prinokusios uogos turi daug cukraus (36%), obuolių ir citrinos rūgšties, iš jų galima daryti vyną. Sėklose yra riebiojo aliejaus (iki 16%), jos kvepia vanile. Šakniastiebiuose ir šaknyse yra asparagino ir saponinų. Liaudies medicinoje jaunų ūglių antpilai ir šaknų nuovirai (1:10) geriami kaip šlapimą varantys vaistai, sergant šlapimo pūslės uždegimu, inkstų ir širdies ligomis, reumatu. Šaknų arba viso augalo nuoviro nuo šlapimo pūslės uždegimų ir vandenės geriama 3 kartus per dieną po pusę stiklinės. Smydras vartojamas ir nuo podagros. Tuo tikslu liaudis verda sirupą iš šviežių smydro ūglių sulčių su cukrumi (maždaug 1:2). Jo geriama po 2—4 arbatinius šaukštelius kelis kartus per dieną. Nuo spuogų, bėrimų, skrofuliozės, kraujui valyti liaudis geria vandeninės smydro ištraukos. Smydras gydo, nes turi azotinės medžiagos — asparagino. Eksperimentais įrodyta, kad smydro ekstraktas ir grynas asparaginas veikia beveik vienodai: mažina kraujospūdį, stiprina širdies darbą, išplečia periferines kraujagysles, skatina šlapimo skyrimąsi. Be to, ekstraktas labiau ir ilgesniam laikui mažina kraujospūdį. Iš Gruzijoje augančių smydro ūglių buvo pagamintas skystas ekstraktas, kuris išbandytas kliniškai kaip silpnai šlapimą varantis vaistas. Gydant ligonius šiuo vaistu, nepastebėta jokit} šalutinių reiškinių. Jį galima vartoti, net esant pažeistiems šlapimtakiams. Geriama ekstrakto po 8—10 lašų 3 kartus per dieną. Grynas asparaginas, gautas iš ūglių, vartojamas nuo tų pačių ligų, 2% jo skiedinio geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.
Receptai su smidrais >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu