Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sojos padažas

Sojos padažas
Sojos padažas, tai tamsus, dažantis padažas, gaminamas pagrinde iš sojos pupelių, vandens, cukraus, druskos, miltų, grybų ekstrakto, prieskonių. Sojos padažas nekoloringas, 100 g. padažo yra apie 130 kcal. Sojos padaže daugiausia yra baltymų, apie 7%. Sojos padažas (angl. soya sauce arba shōyu) gaminamas, sojos pupeles fermentuojant su specialiu grybeliu, Aspergillus soyae, pridedant vandens, pakepintų grūdų (dažniausiai kviečių) ir druskos. Pagal seniausią gaminimo receptą vietoj druskos buvo dedama žuvies. Naudojamas gaminti padažams bei pagardinti patiekalams. Plačiai paplitęs rytų ir pietryčių Azijos virtuvėse – Japonijos, Kinijos, Tai, Korėjos. Būna įvairaus tamsumo, tirštumo bei sūrumo. Turi ypatingą pikantišką skonį, japoniškai vadinamą „umami“. Kildinamas iš Kinijos, kur gaminamas jau daugiau kaip 2,5 tūkstančio metų. Pirmasis įrašas apie sojos padažą buvo padarytas 1737-aisias metais, kai olandų pirkliai iš Japonijos į Olandiją parplukdė 35 statines šio stebuklo. XIX-ajame amžiuje japonišką sojos padažą iš Europos rinkos išstūmė pigesnis kinietiškas. Patys europiečiai tada dar nemokėjo padažo gamybos, kadangi nieko nežinojo apie Aspergillus soyae funkciją. Išpopuliarėjus sojos padažui, jis buvo pradėtas gaminti Europoje ir JAV. Į dabartinį padažą dedama ir cukraus, ir acto, kad išgauti reikiamą skonį. Deja, vietoj privalomos metų trukmės fermentacijos, dauguma šių padažų fermentuojami pagreitintai, apie mėnesį. Sako, kad sojos padažo gerosios savybės nuo to beveik nenukenčia. Blogiau yra tai, kad kai kurios kompanijos vietoj sojos pupelių naudoja tik kviečius o rudą spalvą išgauna karamelės pagalba. Paprasčiausia būtų sojos padažą skirstyti į tamsų ir šviesų. Tamsiajam reikia ilgesnio išlaikymo, jis būna tirštesnis. Labiausiai tinka su įvairiais mėsos patiekalais. Šviesusis yra sūresnis ir ne tokio intensyvaus skonio. Sojos padažas yra nekaloringas, tik apie 130 kcal. Jame yra daug baltymų, kaip ir sojų pupelėse, ir daugiau antioksidantų, negu yra raudoname vyne. Neigiamos sojos padažo ypatybės – jame nebėra daugelio naudingųjų medžiagų, kurių turi sojos pupelės ir kiti sojos produktai, nereikia pamiršti, kad padaže yra daug druskos, taip pat jis kenksmingas alergiškiems kviečiams žmonėms.
Receptai su sojos padažu >>