Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Šokoladas, juodasis

Šokoladas, juodasis
Pietų Amerikos indėnai jau daugiau kaip prieš 3000 metų naudojo kakavos pupeles maistui ir gėrimams. Atvežtos į Europą kakavos pupelės ir iš jų gaminamas šokoladinis gėrimas ilgą laiką buvo turtuolių privilegija. Pirmąsias šokolado plyteles 1828-aisias metais pagamino olandas Conrad J.Van Houten, o 1849-aisias anglas Joseph Storrs Fry sugalvojo į kartųjį šokoladą įdėti cukraus. Į juodojo šokolado sudėtį įeina kakavos sviestas, kakavos masė (susidedanti iš taip vadinamo šokolado nuoviro ir kakavos miltelių), cukrus ir (bet ne visada) vanilė. Į visus šokoladus kaip emulsiklis dedamas sojos lecitinas. Supresavus šokolado nuovirą, gaunamą, apdirbant kakavos pupeles su trupučiu kakavos sviesto ir nepridėjus cukraus, gaunamas paprasčiausias kartusis šokoladas. Į kartųjį šokoladą įdėjus truputį cukraus, gaminamas konditerinis šokoladas. Pridėjus vanilės, kitų prieskonių ir priedų (išskyrus pieną), gausime juodąjį šokoladą. Nuo priedų priklauso saldumas ir skonis, juodasis šokoladas gali būti ir aštrus, ir pikantiškas. Šokolade yra 550 kcal arba 2300 kJ, daug angliavandenių, baltymų, stimuliatorių (teobrominas, kofeinas, eteriniai aliejai), tokių mikroelementų, kaip natris, kalis, magnis, fosforas, geležis ir vitaminai B1, B2 ir PP. Moksliškai įrodyta, kad pastovus juodojo šokolado vartojimas (nedideliais kiekiais) turi teigiamą poveikį sveikatai: juodajame šokolade yra antioksidantų, neleidžiančių formuotis laisviesiems radikalams, jis, kaip ir aspirinas, teigiamai veikia trombocitus, skatinančius kraujo krešėjimą, mažina kraujospūdį, taip pat turi priešvėžinį poveikį ir stimuliuoja smegenų veiklą. Afrodiziakinis šokolado poveikis nėra patvirtintas, tačiau įsimylėjėliai vis tiek mėgsta dovanoti vienas kitam šokoladines širdeles. Lietuvoje pirmoji šokoladą gaminanti įmonė pradėjo veikti 1888-aisiais metais Kaune, šiuo metu besivadinanti "Kraft Foods Lietuva", truputėlį vėliau Šiauliuose įkurta "Rūta". 1952-aisiais metais buvo įkurta „Vilniaus pergalė“. Verta nepamiršti, kad idealiausia šokolado laikymo temperatūra yra 15-17 laipsnių šilumos, tamsoje ir izoliuotame nuo kitų kvapų inde. Stipriai sušalusio šokolado paviršius gali pabalti, tai būna pakilusios į paviršių riebalų bei cukraus dalelės. Nei skoniui, nei kitoms savybėms tai nekenkia, tačiau atrodo nebe taip skaniai...
Receptai su juoduoju šokoladu >>