Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Spageti

Spageti
Spageti, arba spagečiai – tai ilgi, cilindro formos tešlos gaminiai, kilę iš Italijos virtuvės. Pavadinimas kilęs nuo itališko žodžio „spaghetto“, reiškiančio „plona virvė“. Italijoje jie dažniausiai gaminami iš manų kruopų miltų, kitur dažniausiai iš kvietinių miltų, įvairaus malimo rupumo. Pirmiausia spagečiai pradėti gaminti Pietų Italijoje, kažkur apie XII a. Kai XIX a. buvo įkurti pirmieji spageti fabrikai, jų populiarumas staigiai išaugo. Amerikoje jie pirmiausia pasirodė 1800-ųjų gale, restoranuose, pavadinimu Spaghetti Italienne, būdavo patiekiami su pomidorų padažu. Vėliau išpopuliarėjo spageti su mėsos kukuliais ir taip spagečiai išplito po visą pasaulį. Spageti tapo italų virtuvės emblema, paprastai jie patiekiami su pomidorų padažu, į kurį dedama įvairių žolelių (raudonėlis, bazilikas), alyvuogių aliejaus, mėsos arba daržovių. Spageti taip pat patiekiami su Bolonės padažu (Bolognese sauce), karbonara arba su čili pipirais. Dažnai užbarstomi kokiu nors kietu tarkuotu sūriu (Parmezanu, Pecorino Romano). Ruošiant patiekalą, spageti visų pirma išverdami dideliame puode, būtinai metami į verdantį, pasūdytą vandenį. Spageti išverdami per 4-15 minučių (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės) ir nukošiami kiaurasamčiu. Spageti valgomi su šakute ir šaukštu: pastarasis laikomas kairėje rankoje, o šakute pasmeigiama porcija makaronų ir sukama ant dantukų. Paskui šaukštu pakabinama padažo ir užsikandama spageti. Perdėti spageti iš vienos lėkštės į kitą naudojamos specialios žnyplės. Spageti išvirę turi būti minkšti, bet nesutižę. Spaghettoni – truputį storesni makaronai, juos reikia virti ilgiau, o Spaghettini ir vermicelli yra visai plonučiai (kartais jie vadinami „angelo plaukais“ – „angel hair spaghetti“), juos galima virti trumpiau.
Receptai su spagečiais >>