Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Spanguolės

Spanguolės
Spanguolė — erikinių (viržinių) šeimos pažeme augantis krūmokšnis. Jo lapai smulkūs odiški, kiaušiniški, žiedai smulkūs rožiniai raudoni. Vaisiai — rutuliškos tamsiai raudonos sultingos uogos, žydi gegužės—birželio mėnesį, subręsta rudenį. Uogos rūgščios, nes turi daug citrinos bei kitų organinių rūgščių (iki 2,8%) ir palyginti maža cukraus (iki 2,6%). Uogose taip pat yra pektino, mineralinių druskų, glikozido vakcinino, pentozanų, vitamino C. Spanguolė auga beveik visuose Uogos renkamos vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį, nes jos gerai išsilaiko po sniegu. Spanguolių surenkama nemaža, tai daugelio mėgstama uoga. Populiari ji dėl malonaus skonio ir dėl to, kad uogas galima ilgai išlaikyti šviežias, nes jose yra citrinos ir benzoinės rūgšties, kurios, beje, daugiau būna rudenį surinktose uogose. Spanguolės laikomos šaltai (apie 0° C temperatūroje). Uogos valgomos šviežios, iš jų gaminamos sultys, sirupai, kisieliai, želė, uogienės, vynai, saldainių įdarai. Spanguolių dedama į raugiamus kopūstus. Uogų dažinėmis medžiagomis dažomi maisto produktai.. Šviežios ir perdirbtos spanguolės žadina apetitą ir padeda geriau pasisavinti maistą. Kai ligoniams skiriama dieta be druskos, spanguolėmis galima paskaninti maistą ir beveik pakeisti druską. Dietiniams valgiams, spanguolės vartojamos dar ir todėl, kad jose yra vitamino C. Kaip specialus vitaminingas gėrimas gaminamas spanguolių morsas. Tuo tikslu uogos nuplaunamos virintu vandeniu ir iš jų į porcelianinį indą išspaudžiamos sultys. Sultys laikomos uždengtame inde šaltai. Išspaudos užpilamos vandeniu (3/4L 100 g), verdamos, nukošiamos ir į nuovirą pridedama šviežiai išspaustų sulčių ir cukraus (pagal skonį). Morsą galima paruošti 2—3 dienoms ir laikyti vėsiai. Dietinės mitybos klinikoje buvo sukurtas ir kitas vitaminingas gėrimas: bulvių sultys su spanguolėmis. Jį gaminant, "šviežiai išspaustos bulvių sultys paliekamos 1 valandai uždarame stiklainyje, kad nusistotų krakmolas, po to atsargiai perpilamos į kitą indą. Šios bulvių sultys sumaišomos su spanguolių sultimis ir jų išspaudų nuoviru. Paskaninamos cukrumi ir trupučiu vanilino. Gauto gėrimo po 1/4 stiklinės geriama 3 kartus per dieną. Rūgštus spanguolių sirupas, ekstraktas ir morsas dažnai vartojami troškuliui malšinti ir temperatūrai mažinti, sergant karštlige. Liaudies medicina spanguolių sultis vartoja nuo stipraus kosulio, atsiradusio peršalus, sergant angina, reumatu. Spanguolių sultys ir morsas veikia baktericidiškai, o kartais tai labai svarbu.
Receptai su spanguolėm >>