Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Šparagai

Šparagai
Šparagai (Asparagus officinalis) turintys kuokelinius ir piestelinius žiedus augalai, toteriški žiedai apvalesni. Prinokęs vaisius — raudona uoga. Stiebai apie 5 m aukščio, šakoti, šaknys stiprios. Derėti pradeda trečiais metais ir auginami vienoje vietoje gali duoti derlių 2—15 metų. Valgomi jauni, mėsingi ūgliai, pradedantys augti anksti pavasarį. Tinka salotoms, sriuboms, konservuoti. Ūgliai turi 3,6% angliavandenių, 1,9% baltymų, kalcio, kalio, fosforo, magnio, geležies druskų, vitaminų C ir B, karotino. Juose esantis asparaginas teigiamai veikia sergančiuosius podagra, vandenlige. Vertingas dietinis produktas. Iš džiovintų vaisių galima virti arbatą. Neauga rūgščiose ir negiliai gruntinį vandenį turinčiose dirvose. Ypač svarbu, kad dirva būtų puri, pakankamai puveninga. Ūgliai išauginami apkaupiant juos žeme arba išpjaunami 15—20 cm ilgio prieš dygimą. Sėklos dygsta 20—25 °C temperatūroje. Galima dauginti vegetatyviniu būdu skiriant kerus į dalis. Jauni ūgliai jautrūs šalnoms. Suaugę augalai atsparūs šalčiams, gerai žiemoja ir esant plonai sniego dangai.
Receptai su šparagais >>