Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Spiritas

Spiritas
Spiritas, tai alkoholis vartojamas iki 96 tūrio % stiprumo. Spiritas yra bespalvis, lakus, savito kvapo ir deginančio skonio skystis, susidedantis daugiausia iš etilo alkoholio. Dar vadinamas tiesiog etilo alkoholiu. Gaunamas, perdirbant krakmolingą žaliavą. Vartojamas maisto, chemijos, farmacijos, kosmetikos pramonėje ir technikoje. Techninis spiritas gaminamas iš medienos, sulfitinis – iš celiuliozės pramonės atliekų, sintetinis – iš metileno turinčių dujų. Techninis spiritas naudojamas kaip žaliava sintetinio kaučiuko, dirbtinio šilko, plastmasių, foto priemonių, organinio stiklo, lakų ir dažų gamyboje. Gerti jo nepatartina. Maistinis spiritas vartojamas alkoholinių gėrimų (romas, degtinė, įvairūs antpilai) gamybai, medicinoje, parfumerijoje. Jo gamybai tinka žaliava, kurioje gausu krakmolo arba cukraus (bulvės, cukriniai runkeliai, rugiai, kviečiai, miežiai, avižos). Pirmi duomenys apie bandymą distiliuoti spiritą mus pasiekė iš Babilonijos, 2 tūkst.pr.Kr. Europoje spiritą išdistiliavo alchemikai, kurie be aukso gamybos dar domėjosi ir įvairiais eliksyrais. Spiritui vardą davė garsusis Paracelsas, išvertus iš arabų kalbos, jis reiškia „galutinai išsiskaidęs“. Paracelsas siekė sukurti tokį skaidrų skystį, kuris sudegtų, nepalikdamas jokių pėdsakų, ir jam beveik pavyko išdistiliuoti tokio grynumo spiritą. Spiritas maisto gaminime tinka įvairiausioms trauktinės, likeriams gaminti, kitiems alkoholiniams gėrimams, gaminti dešroms, paskaninti desertams.
Receptai su spiritu >>