Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Sraigės (vynuoginės)

Sraigės (vynuoginės)
Vynuoginės sraigės (lo. Helix pomatia), dažnai sutinkama Lietuvos pievose ir miškuose. Auga iki 5 cm ilgio. Kadangi jos labai paplitę, žmonės jas renka, o specializuotos įmonės superka ir perdirba, po to eksportuoja į EU šalis. Dar vadinama Burgundiška, Romos, valgomąja sraige; Vakarų virtuvėje dar vadinama žodžiu „escargot“, reiškiančiu ir patiekalus iš sraigių, ir valgomąsias sraiges kaip gyvūnus (prancūziškai „sraigė“). Į Lietuvą buvo atvežtos iš Prancūzijos ir išplatintos dvarų parkuose bei miškuose, labiausiai mėgsta kiaulpienes bei dilgėles. Kai kuriose Europos šalyse ir vietovėse saugomos įstatymo, jų neleidžiama rinkti. Sraigės buvo valgomos nuo priešistorinių laikų. Senovės Romoje buvo laikomos delikatesu. Romėnai užvežė sraiges į Didžiosios Britanijos teritoriją, o vienuoliai į Skandinaviją. Vakarų virtuvėje sraigės dažniausiai išimamos iš kriauklelių, išvalomos ir pakepinamos susviestu ir česnakais ar vištienos sultiniu, po to sudedamos atgal į kriaukleles ir patiekiamos su padažu. Kiti naudojami prieskoniai – čiobreliai, petražolės. Sraigėse yra 15% proteino, 2.4% riebalų ir 80% vandens. Jei gaminant nepridedama sviesto, jos gali būti patiekiamos kaip dietinis patiekalas.
Receptai su sraigėmis >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...