Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Stirniena

Stirniena
Stirna (lot. Capreolus capreolus) – grakštūs elninių (Cervidae) šeimos kanopiniai žinduoliai. Kūno ilgis iki 150 centimetrų, aukštis ties pečiais iki 1 metro, patinai sveria iki 55 kilogramų. Mažiausias mūsų krašto kanopinis žinduolis, paplitusi visoje Europoje, išskyrus šiaurinius regionus. Kojos ilgos ir lieknos, trumpa uodegėlė, pasturgalyje turi baltą dėmę, vadinamąjį „veidrodėlį“. Patinai turi ragus – pirmaisiais metais išauga maži ir nešakoti, antraisiais dvišakiai, trečiaisiais – trišakiai, toliau ragų šakų skaičius nedidėja. Laisvėje stirnos išgyvena 4-12 metų. Kailis vasarą šviesiai rudas, žiemą pilkas. Gyvena poligamiškomis šeimomis, jaunikliai pirmaisiais gyvenimo metais turi šviesias dėmes išilgai liemens. Gyvena miškuose, laukuose, minta žole, lapais, žieve. Stirnų ragai – vertingi medžioklės trofėjai, kailis nepatvarus, naudojamas puošti interjerui, iš odos gaminama gera zomša. Stirniena – viena iš švelniausių žvėrienos rūšių; tamsiai raudona, malonaus, aštraus, žolelių ir miško kvapo. Prieš gaminant reikia išmirkyti ar pamarinuoti. Tinka gaminti šašlykams, troškiniams, pyragams, guliašui, sumalta – kaip įvairių patiekalų įdaras.
Receptai su stirniena >>