Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Tešla

Tešla
Tešla – gaminys iš įvairių produktų, skirtas kokio nors patiekalo pagaminimui ar kaip jo pagrindinė dalis. Dažniausiai tešla vadiname miltinę tešlą, kurios paprasčiausia sudėtis būtų miltai ir vanduo. Pagaminta miltinė tešla paruošiama kepant arba verdant. Kitais kartais tešla vadinamas bet koks vientisas maisto produktų mišinys, pavyzdžiui morenginė tešla iš kiaušinių baltymų, tinginio tešla iš sutirštinto pieno ir sausainių, nugos tešla saldumynams. Į miltinės tešlos sudėtį, priklausomai nuo patiekalo ar tradicijų, neskaitant miltų, dedami labai įvairūs maisto produktai, nuo kurių proporcijų ir įmaišymo į tešlą eiliškumo priklauso tešlos tekstūra, išvaizda ir skonis – tai pienas, kiaušiniai, grietinė, majonezas, aliejus, sviestas, cukrus, medus, druska, varškė, mielės, prieskoniai, kiti priedai (razinos, sūris, uogos, vaisiai, daržovės, aguonos). Vieni miltinę tešlą skirsto į kietąsias ir skystąsias tešlas, kiti į mielines ir paprastąsias. Tešla gali būti trapi, kieta, minkšta, puri, skysta... Taip pat ji gali būti pilama į formeles, kočiojama, pjaustoma. Skiriasi ir termiški tešlos apdorojimo būdai – gaminiai gali būti kepami krosnyje arba orkaitėje (duona, pyragai, picos, bandelės, sausainiai), kepama riebaluose (blynai), kepama specialiose keptuvėse (vafliai), verdama riebaluose (žagarėliai, čeburekai, spurgos), verdama vandenyje (makaronai, skryliai, virtinukai), ar kitu specialiu būdu – pavyzdžiui, šakočiai. Mielinė tešla, tešlos pakėlimui naudojamos mielės, gali būti sluoksniuota. Iš mielinės tešlos gaminami pyragėliai, duona, picos, bandelės. Rauginta tešla, kurios pakėlimui naudojamas raugas, iš jos kepamos įvairios duonos. Biskvitinė tešla, maišoma iš cukraus, kiaušinių ir nedidelio kiekio miltų. Prėska tešla, gaminama iš miltų ir vandens (galima pridėti kiaušinių), naudojama makaronams, tortilijoms, plokščiai duonai. Jei ji bus kočiojama ir sulenkinėjama daug kartų, vis patepant sviestu, gausis sluoksniuota tešla. Trapi (smėlinė) tešla, gaunama miltus minkant su dideliu kiekiu riebalų, pridėjus kiaušinių ir keliamosios medžiagos, taps minkštesnė. Kepami trapūs sausainiai, krepšeliai. Tešlą maišant kapojimo būdu, gausis kapota tešla. Plikyta tešla – miltai iš pradžių užplikomi verdančiu vandeniu (kepami oriniai pyragaičiai). Meduolinė tešla, maišoma su medumi, kurio kvapas suteikia kepiniui ypatingą skonį.
Receptai su tešla >>