Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Tortilija

Tortilija
Tortilija (tortilla), blynas, naudojamas įvairiems patiekalams. Pavadinimas kilo nuo ispaniško žodžio torta, reiškiančio "apvalus blynas". Jų receptui jau maždaug 12 000 metų. Pirmieji jas pradėjo kepti majai, iš šių perėmė actekai, po to – Meksiką užkariavę ispanai, o vėliau tortilijos paplito po visą pasaulį kaip meksikietiškos virtuvės dalis. Jas ypač pamėgo Amerikoje, Europoje ir Rytinėje Azijoje. Dažniausiai ruošiamos su mėsos įdaru, tačiau yra ir vegetariškų receptų. Tortilijos tradiciškai gaminamos iš neraugintos kukurūzų arba kvietinių miltų tešlos. Kukurūzų miltų tortilijos yra lankstesnės ir mažesnės, kvietinių – didesnės ir traškesnės. Kukurūzinės dažniausiai naudojamos, gaminant enčiladą, tostadą ir flautas (panašus į takitas patiekalas). Takos Meksikoje gaminamos iš kukurūzinių, o kitur – ir iš kukurūzinių, ir iš kvietinių tortilijų. Kvietinių miltų tortilijos yra pagrindas gaminti buritą. Amerikoje tortilijos baigia išstumti tokiu užkandžius, kaip įvairūs rageliai, o NASA nurodė į kosmosą užkąsti imti tortilijas, o ne duoną, kadangi jos mažiau trupa (o nesvarumo sąlygomis tai labai svarbu). Tortilijos ne tik skanu, bet ir sveika – pavyzdžiui, kvietinių miltų tortilijose yra geležies, vitamino B ir 115 Kcal, o kukurūzinėse – tik 60 Kcal, kalcio, kalio ir skaidulų. Abiejų rūšių tortilijose labai mažai cholesterolio ir daug tiamino.
Receptai su tortilija >>