Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Uogienė

Uogienė
Uogienė (įvairių vaisių ar uogų). Uogienės senovėje buvo paprasčiausias būdas ilgiau išlaikyti vaisius ir uogas. Verdant daugumą uogų ir vaisių išsiskiria pektinas, kuris užkonservuodavo uogienę. Dėl saldumo dėdavo medaus, vėliau – cukraus. Uogienė gali būti verdama tol, kol visos uogos sutiš, taip pat galima uogas ar vaisius užpilti cukraus sirupu ir truputį pavirinti – uogos liks sveikos, o pati uogienė bus skaidresnė. Vaisių sviestu buvo vadinamas gaminimo būdas, kai vaisiai sutrinami (obuoliai, kriaušės, slyvos ar persikai) ir verdami tol, kol nebelieka jokio skysčio, tačiau uogienė netampa želė konsistencijos. Buvo daroma ir vaisių "varškė", į jos sudėtį įeidavo citrinos, laimai, apelsinai arba avietės, plakti kiaušinių tryniai (kartais ir baltymai), vaisių sultys, cukrus ir prieskoniai. Džemai gaminami iš vienos rūšies (rečiau kelių) vaisių ar uogų, kurie kaitinami su cukrumi tol, kol pasiekia beveik želė konsistenciją. Amerikoje populiarūs minimaliai, tik kelias minutes pakaitinti džemai (kurie turi būti laikomi šaldytuve) dėl išliekančio šviežių vaisių ir uogų kvapo. Marmeladu Anglijoje vadinama kartesnio, o Amerikoje saldesnio skonio uogienė, verdama iš cukraus, vandens ir citrusinių vaisių gabaliukų ir žievelių (arba vien žievelių). Kartais į marmeladą dedama želatino. Uogienė gali būti ir neverdama, o gerai ištrinta su cukrumi ir steriliuose indeliuose laikoma šaldytuve. Taip uogose ir vaisiuose lieka daugiau vitaminų. Be įprastų uogienių (iš miško ir daržo uogų, sodo vaisių) galima pasigaminti įdomesnių ir neįprastesnių. Uogienes galima virti iš šermukšnių, iš citrinų, apelsinų ir jų žievelių, melionų ir arbūzų bei jų žievelių baltojo sluoksnio, neprinokusių graikinių riešutų, netgi pomidorų. Ypatingą skonį uogienėms suteikia įvairūs prieskoniai – vanilė, cinamonas, muškatas, arba riešutų gabaliukai.
Receptai su uogiene >>