Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Vorčesterio padažas

Vorčesterio padažas
Vorčesterio padažas yra gaminamas iš vyno, slyvų, salyklo, česnakų, pomidorų, acto, cukraus ir kitų prieskonių. Padažas suteikia ypatingą skonį troškintai mėsai, kepsniui, guliašui, žvėrienai ir kt. Vorčesterio padažas (Worcestershire Sauce , Worcester Sauce, Ispanijoje – Salsa Inglesa) – populiarus tamsus, aštrokas padažas, mėsos bei žuvies patiekalams suteikiantis savitą ypatingą skonį. Gali būti naudojamas pagardinti valgiui, padažams, ar marinatams, taip pat įeina į kai kurių alkoholinių kokteilių - Kruvinosios Meri, kanadietiško Cezario kokteilio, ispaniško alaus kokteilio Micelada sudėtį. Originalų Vorčesterio padažo receptą 1937 m. sukūrė britai John Wheeley Lea (idėja) ir Williams Henry Perrins (finansavimas), įkūrę Lea&Perrins pavadinimo firmą, nuo 1897 m. plačiai ėmusią gaminti ir eksportuoti Vorčesterio padažą. Į „The Original&Genuine Lea&Perrins Worchestershire Sauce“ sudėtį įeina miežių salyklo actas, spirito actas, melasos sirupas, cukrus, druska, ančiuviai, tamarindų ekstraktas, svogūnai, česnakai ir prieskoniai (sojų padažas, citrinų sultys, pikuliai ir pipirai). Vorčesterio padažui išpopuliarėjus, jis buvo imtas gaminti ir kitų firmų bei kitų šalių. Pavyzdžiui, Japonijoje jis daromas iš obuolių, pomidorų, cukraus, druskos, prieskonių ir karamelės. Nepaisant skirtingos sudėties, labai panašus į britišką Vorčesterio padažą. Australijoje pagrindinis atitikmuo yra Holbruck‘s padažas. Amerikoje pridedama kukurūzų sirupo ir čili pipirų, o vietoj miežių salyklo acto naudojamas distiliuotas actas. Yra gaminami ir Vorčesterio padažai, į kurių sudėtį neįeina ančiuviai – vegetarams ir košerinio maisto gerbėjams.
Receptai su vorčesterio padažu >>