Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Žaliosios alyvuogės

Žaliosios alyvuogės
Žaliosios alyvuogės - uogos, tai Alyvmedžio (lot. Olea) vaisius. Uogos žalios, nes nėra pilnai sunokusios. Didžiausios alyvuogių augintojos pasaulyje yra Ispanija ir Italija. Žaliosios alyvuogės nuo juodųjų skiriasi tik tuo, kad yra skinamos (dažniausiai rankomis) ne visiškai sunokusios. Jų skonis aštresnis, nei juodųjų, todėl jos dažniau patiekiamos su įvairiais įdarais – paprikų, sūrio, ančiuvių ir kt. Žaliųjų ir juodųjų alyvuogių sudėtis beveik nesiskiria. Abiejose yra daugybė vertingų medžiagų : vitamino E, antioksidatorių, mononesočiųjų riebalų rūgščių ir polifenolių, oleino rūgšties, saugančios nuo vėžio ir kt. Žaliosiose alyvuogėse, priešingai nei juodosiose, nėra flavonoido antocianino, tačiau mokslininkai dar neapsisprendė, kurios yra naudingesnės sveikatai. Alyvuogių vartojimas racione turi daug pliusų: suteikia vitaminų A, D ir E, mažina antsvorį, tinka sergantiems diabetu, vėžio profilaktikai, esant metaboliniam sindromui, sergant širdies kraujagyslių ligomis.
Receptai su žaliosiomis alyvuogėmis >>