Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Ženšenis

Ženšenis
Ženšenis (Panax ginseng) daugiametis augalas su cilindrine, pailga, mėsinga šaknimi. Jos paviršius raukšlėtas, skirstomas į tikrąją šaknį ir kaklelį. Kaklelio ilgis ir skersmuo priklauso nuo augalo amžiaus: 10—12 metų augalo kaklelis yra 3—4 cm, 25 metų— 10—11 cm. Savo forma ženšenio šaknis primena žmogaus figūrą, iš to ir pavadinimas „ženšenis", tai reiškia „žmogus-šaknis. Augalo stiebas tiesus, pavienis, 30 cm aukščio, lapų 2—3, jie penkiaskilčiai, žiedynas — paprastas skėtis iš 5— 16 žiedų su baltu vainikėliu ir žalia taurele. Vaisiai sultingi, raudoni, jų viduje dvi 3—6 mm ilgio sėklos. Natūraliomis sąlygomis auga Primorės krašte, Mandžiūrijoje, Altajuje, Korėjoje ir Kinijoje. Ženšenio šaknyse yra vitamino C ir B grupės vitaminų, glikozidų, pektininių medžiagų, makroelementų ir mikroelementų. Vartojamas medicinoje. Senovės Kinijoje buvo toks posakis: girios žvėrių karalius — tigras, jūros žvėrių karalius — drakonas, miško augalų karalius — ženšenis. Kinijos imperatoriaus XVIII amžiaus įsakyme apie tą augalą pasakyta: „Ženšenis padeda esant bet kokiam silpnumui, nepaprastai nuvargus kūnui arba dvasiai, naikina ir šalina skreplius ir jų susikaupimą, stabdo vėmimą ir padeda virškinti, stiprina krūtinę ir širdies veiklą, mažina dusulį, gerina nuotaiką, didina kraujo limfą, gerai padeda staiga apsvaigus galvai kaitroje, pataiso susilpnėjusį regėjimą, pratęsia ir palaiko gyvybę senyvo amžiaus žmonėms". Tradicinėje kinų medicinoje ženšenis buvo vartojamas daugiau kaip prieš tris tūkstančius metų. Apie šaknies gydomąsias savybes sklido legendos. Ženšenio šaknims buvo priskiriamos savybės ne tik gydyti ligas, bet ir įkvėpti gyvybę mirštančiam žmogui. Šiandien apie ženšenį kalbama kaip apie universalų vaistą, kuris vartojamas išsekus jėgoms ir pervargus, esant bendram silpnumui sveikstant po sunkių ligų ir sutrikus medžiagų apykaitai, taip pat ir sergant cukriniu diabetu, išsekus, sergant mažakraujyste, kepenų ir inkstų ligomis, hipertonija, isterija, lytiniu jaudrumu ir impotencija, skrepliuojant krauju dėl plaučių ligų, sergant tuberkulioze, reumatizmu ir odos ligomis. Vartojamas maistui. Tolimųjų Rytų, Korėjos, Kinijos tautos vartoja kai kuriuos patiekalus su šviežia ženšenio šaknies tyrele ir paprastai duoda jos keliautojams, medžiotojams, žvejams, kariams, taip pat deda į sunkiai sergančių ir sveikstančių ligonių maistą. Tokie priedai naudingi lakūnams, kosmonautams ir apšvitintiesiems.
Receptai su ženšeniu >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...