Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Basturma - vytinta jautiena
AUTORIUS:
INGREDIENTAI:
600 gramų česnakų
500 gramų kmynų
10 kilogramų jautienos (filė)
1 kilogramas druskos
šiek tiek raudonųjų pipirų (malti)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Jautieną supjaustyti maždaug 30x12x6 centimetrų gabaliukais ir sudėti į dubenį, kiekvieną gabaliuką gausiai pabarstant druska. Aprišti audiniu ir palaikyti 2 dienas. Gabaliukus apversti, kad apatiniai dabar būtų viršuje, aprišti ir palikti 2 dienoms.
Jautieną išimti, lengvai apiplauti šaltu vandeniu, nusausinti ant medinio sietelio.
Stalą uždengti plačiu porėtu audiniu, vienu sluoksniu išdėlioti mėsos gabaliukus, audinio kraštus užlenkti, kad padengtų mėsą. Uždėti plačią lentą ir prispausti kuo nors sunkiu. Po 5 valandų pakeisti audinį ir dar 12 valandų paslėgti.
Mėsos gabaliukus tvirtai apvynioti špagatu ir sukabinti šešėlyje 12 valandų, kad apdžiūtų.
Kmynus perplauti ir sugrūsti, česnaką nuvalyti ir sutrinti. Kmynus, česnakus ir maltus raudonuosius pipirus su trupučiu vandens ištrinti iki tirštos grietinės konsistencijos.
Ištepti mėsą plonu mišinio sluoksniu, 4 dienoms sudėti į dubenį. Išimti, vėl aptepti, ir 3-4 dienoms palikti. Procedūrą pakartoti dar 2-3 kartus.
Išimti iš dubens ir sukabinti šešėlyje 10 dienų.

Basturma - vytinta jautiena

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Jautieną supjaustyti maždaug 30x12x6 centimetrų gabaliukais ir sudėti į dubenį, kiekvieną gabaliuką gausiai pabarstant druska. Aprišti audiniu ir palaikyti 2 dienas. Gabaliukus apversti, kad apatiniai dabar būtų viršuje, aprišti ir palikti 2 dienoms.
Jautieną išimti, lengvai apiplauti šaltu vandeniu, nusausinti ant medinio sietelio.
Stalą uždengti plačiu porėtu audiniu, vienu sluoksniu išdėlioti mėsos gabaliukus, audinio kraštus užlenkti, kad padengtų mėsą. Uždėti plačią lentą ir prispausti kuo nors sunkiu. Po 5 valandų pakeisti audinį ir dar 12 valandų paslėgti.
Mėsos gabaliukus tvirtai apvynioti špagatu ir sukabinti šešėlyje 12 valandų, kad apdžiūtų.
Kmynus perplauti ir sugrūsti, česnaką nuvalyti ir sutrinti. Kmynus, česnakus ir maltus raudonuosius pipirus su trupučiu vandens ištrinti iki tirštos grietinės konsistencijos.
Ištepti mėsą plonu mišinio sluoksniu, 4 dienoms sudėti į dubenį. Išimti, vėl aptepti, ir 3-4 dienoms palikti. Procedūrą pakartoti dar 2-3 kartus.
Išimti iš dubens ir sukabinti šešėlyje 10 dienų.

Receptą atsiuntė [email protected]

Komentarai (15)


  • Narvydas 2015-07-06 14:28

    Basturmoje PRIVALO būti ožragė. Čia tiesiog džiovinta jautiena. NE BASTURMA


  • Fėja 2013-11-11 11:04

    Laura, dariau pagal tavo receptą, gavosi superinė basturma :super:


  • Auzra 2011-10-11 14:57

    Geriausia nusipirkti senukuose daržovių džiovintuvą ir per naktį išeis lygiai tokia pati basturma ;-)


  • nerka 2011-09-15 23:11

    Laura, jus beveik puikiai isdestem visa dziovinimo procesa, bet siulau pameginti keisti prieskonius, kadangi basturmos pagrindinis prieskonis yra čamanas arba kitaip šambala ;)


  • nerka 2011-09-15 23:03

    nu nesamone kazkokia.... cia is toli ne nepanasu i basturma. keisk pavadinima i "dziovinta jautiena"
    pabandysiu paprastai
    jautiena 1kg
    druska 0.5kg
    ozrage 60gr
    cilli malti 20-30gr
    paprika dziovinta saldi 20-30gr
    saukstelis kumino (sutraiskiau pakepines)
    mesa uzpilti druska ir palikti saldytuve 5-10paru
    para laikyti saltame vandenyje, arba geras 3is valandas mirkyti vandenyje daznai keiciant vandenuka :)
    tada gerai nusausinti, stipriai suvyniot i marle ir tarp dvieju pjaustymo lentuciu uzslegt kokiu nors svoriu. (naudojau kibira pilna vandens) palaikyti pora paru. kol mesa paslegta paruosiam prieskonius:
    ozrage uzpilam virintu atvesintu vandeniu iki ~30
    pildami maisom ir dapildinejam vandeni kol gausis mase panasi i grietine supilam kumina apvyniojam plevele ir porai paru i saldytuva. po to supilam likusius prieskonius ismaisom ir "riebiai" aptepam mesa gauta mase. VISKAS! kabinam mesa be jokiu marliu, tiesiog perverkit sniura ir laikykit vesioj vedinamoj patalpoj. skanaus ;)


  • musafa 2011-08-20 00:04

    čia - ryškiai žmogelis ne savo rogėse, nežinia kuo trina... nežinia, kas ir gaunasi... galu.. betrunka patrinti :) kas valgė ar darė: receptas yra paprastas ( druska ir pipirai ) pastarieji dar ir ne visad naudojami :)


  • jo 2011-07-12 16:44

    nu jo... krc ir valgysi tik po metu :D :-D


  • followspot 2011-03-17 15:39

    na pagal receptą gausis ne basturma o hu.... Čia kaip prancūzas aiškintu lietuviui apie cepelinus. Aš baisiai mėgstu basturma, armėnijoj tik ja ir maitinuosi. Lietuvoj tikrai nėra pirkt nieko panašaus. Gaila. Kažkada net vežti galvojau.


  • Armeni 2011-03-16 23:25

    Yra įmonė Lietuvoje, kuri priekiauja tikra basturma ir kitais vytintos mėsos produktais.
    Išsamiau:
    armeni.eu/lt/


  • Evaldas 2011-03-01 20:17

    Nesupratau vienos vietos:
    "Mėsos gabaliukus tvirtai apvynioti špagatu ir sukabinti šešėlyje"
    Čia kiekvienas gabaliukas apvyniojamas ar visi iš karto? Ar dalimis? Ir ką reiškia "tvirtai"? Gal galėtumėte paaiškinti smulkiau?


Daugiau receptų