Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Jaro naminis duonos alus
AUTORIUS:
joranas
INGREDIENTAI:
1 sauja apynių (sausi)
6 kilogramai cukraus
1 vienetas juodos duonos (kepalas)
100 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Į bidoną pripilame vandens apie 80 proc 25-30 laipsnių šilumos. Duonos kepalą supjaustome kubeliais ir šauname į orkaitę kepint kol pradės juoduoti. Kol duona skrunda, į bidoną supilame 4 kg cukraus ir išmaišome, likusius 2 kg išlydome keptuvėje, gautą karamelę supilame į bidoną ir išmaišome. Saują apynių paverdame 2-3 l vandens ir perkošdami per sietelį pilame į bidoną. Paskrudusią duoną taip pat supilame. Mieles išmaišome su trupučiu cukraus ir vandens ir supilame į bidoną.
Indą paliekame atidarytą šiltoje patalpoje (galima kuo nors apdangstyti) kokiom 3-4 parom. Po to su sieteliu išgraibome išbrinkusią duoną ir alutį išpilstome į plastikinę tarą (bambalius). Supilstytą laikome 2-3 savaites vėsioje vietoje, nes šiltai laikant gali bambaliukai pradėt sproginėt.
Šiam receptui daugiau kaip šimtas metų, darė ir močiutė, ir prosenelė, dabar darau ir aš anūkas. Kaip sakė močiutė: degtinės juo geriau neužsigėrinėt. Skanaus.

Jaro naminis duonos alus

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Į bidoną pripilame vandens apie 80 proc 25-30 laipsnių šilumos. Duonos kepalą supjaustome kubeliais ir šauname į orkaitę kepint kol pradės juoduoti. Kol duona skrunda, į bidoną supilame 4 kg cukraus ir išmaišome, likusius 2 kg išlydome keptuvėje, gautą karamelę supilame į bidoną ir išmaišome. Saują apynių paverdame 2-3 l vandens ir perkošdami per sietelį pilame į bidoną. Paskrudusią duoną taip pat supilame. Mieles išmaišome su trupučiu cukraus ir vandens ir supilame į bidoną.
Indą paliekame atidarytą šiltoje patalpoje (galima kuo nors apdangstyti) kokiom 3-4 parom. Po to su sieteliu išgraibome išbrinkusią duoną ir alutį išpilstome į plastikinę tarą (bambalius). Supilstytą laikome 2-3 savaites vėsioje vietoje, nes šiltai laikant gali bambaliukai pradėt sproginėt.
Šiam receptui daugiau kaip šimtas metų, darė ir močiutė, ir prosenelė, dabar darau ir aš anūkas. Kaip sakė močiutė: degtinės juo geriau neužsigėrinėt. Skanaus.

Receptą atsiuntė joranas

Komentarai (36)


  • Arturas 2021-07-05 21:55

    Gal kam bus naudinga.
    Sende gaminau, su skaiciuokle pasiskaiciavau. 20 litru vandens, puse kepala duonas, 2.5kg cukraus, 20gramu apiniu 13% alfa granuliuoti virti 20 minuciu 5 litrai vandens.
    Pradinis cukringumas - 1.047
    Finalinis cukringumas - mazdaug 1.005
    Alaus stiprumas - 5.5 laipsnio
    Kartumas -5.7
    Fermentuosiu 7 dienas prie 20c
    Tada y 20litru kega cukraus 40gramu ir supyles alu laikysiu savaite siltai, tada y saldytuva, po menesio manau bus neblogas alus.


  • su duonos alumi 2020-04-16 22:52

    galima degtinę užsigerti.


  • jinai 2018-06-23 12:03

    tai jei rimtai, tai kiek vandens reikia?;)


  • Deivas 2015-10-23 17:19

    Kiek litrų vandens reikia nes bidonai būna įvairių talpų


  • Arvydas 2015-05-07 23:21

    Kiek litru vandens reikia?


  • tas pats. 2015-02-06 13:10

    Nu siap aplu darant ne cukru naudoja. O jus cia kazkokia gira su laispniais darote.


  • Simas;D 2015-01-18 16:36

    *sauliau


  • Simas 2015-01-18 16:36

    Simai nenusipaistyk kad cukraus nededa ;D birzgale tu, nelabai ismanai kaip rauga alui daro:D


  • as 2014-11-19 18:41

    o kiek laiko galima laikyt naminiu budu isvirta alu


  • saulius 2013-06-25 14:18

    baikit tas nesamones . visu pirma i alu isvis cukrus nesideda. prideda visokiu nesamoningu receptu paskui vaiksto kita diena plyztanciom galvom birzgalu prisidare:D :bloga:


Daugiau receptų