Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Kaimiška rūkyta dešra
AUTORIUS:
Jurgis
INGREDIENTAI:
20 gramų cukraus
5 gramai česnakų (smulkiai sukapotas)
5 gramai juodųjų pipirų (malti)
3 gramai kalendrų (malta)
5 kilogramai kiaulienos (raumenys)
2 kilogramai kiaulės lašinių
3 kilogramai jautienos
300 gramų druskos
2 gramai kvapiųjų pipirų (malti)
10 gramų spirito
3 gramai salietros
PARUOŠIMO BŪDAS:
Dešroms skirtą mėsą gerai atvėsinkite, tik nesušaldykite. Nelieskite jos šlapiomis rankomis - viskas turi būti švaru.
Pašalinkite iš mėsos plėves ir sausgysles.
Kiaulieną smulkiai supjaustykite ar sumalkite aštria mėsmale per 10-12 mm sietelį, jautieną smulkiau - 4-5 mm gabalėliais, lašinius supjaustykite 0,5-1cm storio gabalėliais. Lašiniai neturi būti minkšti ar patižę.
Sudėkite į susmulkintą mėsą supjaustytus lašinius, su druska sumaišytą česnaką, cukrų, salietrą, prieskonius bei spiritą ir viską lengvai išmaišykite.
Minkyti nereikia, nes mėsa neturi ištižti ir apsivelti riebalais.
Paruoštą mėsą suspauskite kumščio dydžio ar mažesniais gabalais, kuriuos dėkite į mėsai malti ar specialią dešroms gaminti mašinėlę ir kimškite dešras.
Žarnas prikimškite kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių ir standžiai užriškite.
Pagamintas dešras kabinkite ant kartelių ir laikykite 2-3 paras vėsioje patalpoje taip, kad vienos kitų nesiektų, po to perneškite į sausesnę vietą ir 3-9 paras laikykite 7-10 laipsnių temperatūroje.
Apdžiuvusias dešras rūkykite iš lėto, šaltais dūmais, maždaug 12 laipsnių temperatūroje, 3-5 dienas.
Kai rūkoma dešra įgauna tinkamą spalvą, iš rūkyklos perneškite į sausą patalpą ir laikykite 12-15 laipsnių temperatūroje.
Skanaus.

Kaimiška rūkyta dešra

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Dešroms skirtą mėsą gerai atvėsinkite, tik nesušaldykite. Nelieskite jos šlapiomis rankomis - viskas turi būti švaru.
Pašalinkite iš mėsos plėves ir sausgysles.
Kiaulieną smulkiai supjaustykite ar sumalkite aštria mėsmale per 10-12 mm sietelį, jautieną smulkiau - 4-5 mm gabalėliais, lašinius supjaustykite 0,5-1cm storio gabalėliais. Lašiniai neturi būti minkšti ar patižę.
Sudėkite į susmulkintą mėsą supjaustytus lašinius, su druska sumaišytą česnaką, cukrų, salietrą, prieskonius bei spiritą ir viską lengvai išmaišykite.
Minkyti nereikia, nes mėsa neturi ištižti ir apsivelti riebalais.
Paruoštą mėsą suspauskite kumščio dydžio ar mažesniais gabalais, kuriuos dėkite į mėsai malti ar specialią dešroms gaminti mašinėlę ir kimškite dešras.
Žarnas prikimškite kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių ir standžiai užriškite.
Pagamintas dešras kabinkite ant kartelių ir laikykite 2-3 paras vėsioje patalpoje taip, kad vienos kitų nesiektų, po to perneškite į sausesnę vietą ir 3-9 paras laikykite 7-10 laipsnių temperatūroje.
Apdžiuvusias dešras rūkykite iš lėto, šaltais dūmais, maždaug 12 laipsnių temperatūroje, 3-5 dienas.
Kai rūkoma dešra įgauna tinkamą spalvą, iš rūkyklos perneškite į sausą patalpą ir laikykite 12-15 laipsnių temperatūroje.
Skanaus.

Receptą atsiuntė Jurgis

Komentarai (28)


  • Robertas 2018-02-14 20:33

    Druskos reikia tikrai ne 30 , o iki 25g/1kg mėsos.
    Česnako čia nurodyta 5g. aš dedu po didelę galvą į 10 kg.
    Vietoj spirito pilu apie 50g konjako ar gero viskio.
    Visi kiti prieskoniai panašiai.
    Svarbu gerai išmaišyti.
    Pakabinu dviems savaitėms vėsiai 5-10 temperatūroje.
    Po to arba rūkini arba jei nori vytint palieki dar dviem savaitėms.
    Išrūkinę, jei mėgstate minkštas dešras- skanaus, bet aš jas papildomai dar pora savaičių pavytinu.Jeigu gaminu didesnį kiekį - sudedu i plastikinį maišą ir į šaldiklį.
    Tik vytintas dešras prieš valgant arba, taip pat , sudedant į šaldiklį galite dviem parom pakabinti kur nors šiltai apie 30-40 laipsnių - ant radijatoriaus ar pan.
    Tiek vytintas tiek rūkytas dešras rekomenduoju prieš valgant sudrėkinti virintu vandeniu , įdėti į maišelį ir palikti porai dienų šaldytuve- tuomet atsileidžia skūra o dešra išlieka standi. Skanaus , ypač prie alaus :)


  • Jonas 2017-12-26 22:06

    Ankščiau rūkydavo visa savaite pirty ir skonis buvo liuks


  • romualdas 2017-10-18 05:35

    30 g druskos tikrai perdaug!!! Dedu 24 - 26 gramus 1 kilgramui mesos. Rukyti uztenka ir 8-10 val. O po 3-5 dienu rukymo - tikras nuodas gausis, Rukau su azuolinemis malkomis, tai ir rukymo trukme mazesne, nei su juodalksniais.


  • jolanta 2017-01-28 18:21

    aš dariau be salietros , ir druskos mažiau , 200 g druskos, gavosi labai skanu . gaminsiu dar . nuostabus receptukas


  • Ašis 2016-12-15 14:00

    O tai palaukite taip suprantu čia gaunasi šalto rūkymo dešros?


  • Vilma 2016-03-10 09:51

    Bobute sake kad neliktu oro tarpu palaikyti nekabinus para


  • 545 2013-11-17 16:34

    Vietoj aslietros pilu lietuviskos degtineles - 40 g / 1 kg mesos ir viskas nerealiai. o duskos 18- 20 g. / 1 kg mesos - sociai o cesnako zymiai daugiau - 4-5 skiltelės 1 kg. mesos.
    Sekmes


  • juste 2013-02-24 21:27

    nuostabus patiekalas


  • receptas isbandytas 2013-01-10 16:55

    Isbandziau si recepta be salietros. 1 diena vytinom saltoj patalpoj, 2 dienas rukinom ant alksnio drozliu. Gavosi labai geros! ir druskos tiek kiek reikia, ir spalva gera.
    Tik reikia gerai prikimsti zarnas, nes jei liks oro- bus negrazi spalva. Sekmes bandymuose!


  • simona 2012-07-22 13:05

    Gal kas zinote kaip pagaminti pieniskas desreles namie? ;-)


Daugiau receptų

Kraunama daugiau...