Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Kozinakai
AUTORIUS:
INGREDIENTAI:
šiek tiek cukraus pudros (2-3)
1 kilogramas graikinių riešutų (išgliaudyti)
500 gramų medaus (dėl geresnės skonio kokybės patartina naudoti šviesesnį ir švelnesnį)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Jeigu turite laiko ir kantrybės, pašalinkite nuo riešutų odelę - taip kozinakai bus šviesesni.
Riešutus smulkiai suskaldykite. Tam galite naudoti blenderį, tačiau būkite atsargūs, nesumalkite jų iki miltų. Tai svarbus momentas. Riešutus galima ir smulkiai supjaustyti (kuo jie šviežesni, tuo pjaustyti bus lengviau). Taigi, smulkinimo būdas priklausys nuo jūsų pačių.
Smulkintus riešutus sumeskite į gilią keptuvę ir apkepkite. Riešutai apdžius ir taps traškūs. Kepinti ilgai nereikia, kad spalva per daug nepasikeistų. Temperatūra turi būti žema, o riešutai nuolat pamaišomi. Riešutams apskrudus, supilkite juos kol kas į atskirą dubenį, o keptuvės dar prireiks.
Medų supilkite į keptuvę, suberkite cukrų ir pradėkite šildyti nuolat maišydami. Kai masė taps vandeninga ir bepradedanti užvirti, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir nenustodami maišyti atvėsinkite. Maišykite stipriai iki tol, kol masė visisškai atvės. Šią šildymo-atvėsinimo procedūrą pakartokite dar 2 kartus.
Trečią kartą vėsinant ir maišant, medus pradės skilinėti bei sproginėti dėl susidariusių burbuliukų. Taip pat vėstant dabar jis jau pradės ir tirštėti.
Po trečiojo atvėsinimo keptuvę vėl statykite ant ugnies, suberkite riešutus ir viską permaišykite. Dar šiek tiek pakaitinkite, kol masė įgaus auksinį atspalvį.
Tuo tarpu ant stalo pasiruoškite lygią lentą, arba plėvelę, sušlapinkite gerai ją vandeniu (tam, kad lengva būtų nuimti kozinakus) ir sudėkite riešutų bei medaus masę. Pašlapinkite medinį kočėlą vandeniu ir pradėkite skirstyti masę po visą lentą. Tai padaryti labai lengva pačioj pradžioj ir daug sunkiau tuomet, kai medus ima stingti. Taip kad reikėtų paskubėti. Kočėlą vis pašlakstykite vandeniu. Sufomuokite iš masės maždaug 1 cm storio stačiakampį (dydžio sulig kepimo skarda). Trumpam palikite kozinaką atvėsti ir šlapiu dantytu peiliu spjaustykite rombeliais. Supjaustytus rombelius tuo pačiu šlapiu peiliu prilaikydami sudėkite į lėkštę (arba padėklą) eilėmis, kiekvieną eilę atskirdami pergamentiniu popieriumi ar celofanu. Galiausiai viršų taip pat užtieskite popieriumi/celofanu ir apdairiai paslėpkite iki švenčių ;)

Kozinakai

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Jeigu turite laiko ir kantrybės, pašalinkite nuo riešutų odelę - taip kozinakai bus šviesesni.
Riešutus smulkiai suskaldykite. Tam galite naudoti blenderį, tačiau būkite atsargūs, nesumalkite jų iki miltų. Tai svarbus momentas. Riešutus galima ir smulkiai supjaustyti (kuo jie šviežesni, tuo pjaustyti bus lengviau). Taigi, smulkinimo būdas priklausys nuo jūsų pačių.
Smulkintus riešutus sumeskite į gilią keptuvę ir apkepkite. Riešutai apdžius ir taps traškūs. Kepinti ilgai nereikia, kad spalva per daug nepasikeistų. Temperatūra turi būti žema, o riešutai nuolat pamaišomi. Riešutams apskrudus, supilkite juos kol kas į atskirą dubenį, o keptuvės dar prireiks.
Medų supilkite į keptuvę, suberkite cukrų ir pradėkite šildyti nuolat maišydami. Kai masė taps vandeninga ir bepradedanti užvirti, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir nenustodami maišyti atvėsinkite. Maišykite stipriai iki tol, kol masė visisškai atvės. Šią šildymo-atvėsinimo procedūrą pakartokite dar 2 kartus.
Trečią kartą vėsinant ir maišant, medus pradės skilinėti bei sproginėti dėl susidariusių burbuliukų. Taip pat vėstant dabar jis jau pradės ir tirštėti.
Po trečiojo atvėsinimo keptuvę vėl statykite ant ugnies, suberkite riešutus ir viską permaišykite. Dar šiek tiek pakaitinkite, kol masė įgaus auksinį atspalvį.
Tuo tarpu ant stalo pasiruoškite lygią lentą, arba plėvelę, sušlapinkite gerai ją vandeniu (tam, kad lengva būtų nuimti kozinakus) ir sudėkite riešutų bei medaus masę. Pašlapinkite medinį kočėlą vandeniu ir pradėkite skirstyti masę po visą lentą. Tai padaryti labai lengva pačioj pradžioj ir daug sunkiau tuomet, kai medus ima stingti. Taip kad reikėtų paskubėti. Kočėlą vis pašlakstykite vandeniu. Sufomuokite iš masės maždaug 1 cm storio stačiakampį (dydžio sulig kepimo skarda). Trumpam palikite kozinaką atvėsti ir šlapiu dantytu peiliu spjaustykite rombeliais. Supjaustytus rombelius tuo pačiu šlapiu peiliu prilaikydami sudėkite į lėkštę (arba padėklą) eilėmis, kiekvieną eilę atskirdami pergamentiniu popieriumi ar celofanu. Galiausiai viršų taip pat užtieskite popieriumi/celofanu ir apdairiai paslėpkite iki švenčių ;)

Komentarai (3)


  • asta 2010-11-13 14:02

    kaskaip nei sis nei tas %-)


  • Aurelija_ 2010-06-22 13:51

    skanus :super: :bravo: ;-)


  • giedrė 2009-10-06 17:48

    labai skanu labai super :-) :-) :-)


Daugiau receptų