Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Krosnyje keptas naminis mielinis pyragas
AUTORIUS:
Regina
INGREDIENTAI:
2 valgomieji šaukštai aguonų
1 stiklinė cukraus
1 vienetas kiaušinių
800 gramų kvietinių miltų
0.5 litro grietinėlės
3 valgomieji šaukštai aliejaus
40 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Pakurti krosnį ir ruošti pyragą - į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.
Į ją supilti nešaltą grietinėlę, kurioje ištirpintos mielės ir cukrus.
Masę sumaišyti su miltais iš duobės kraštų ir dubenį padėti prie besikūrenančios krosnies.
Krosnį reikia iškūrenti lapuočių medžių, bet ne beržinėmis, malkomis. Kūrenti apie valandą, vis pažarstant žarijas.
Prieš dedant pyragus, žarijas reikia išimti.
Kai matosi, kad jau pyrago tešla pakilo, metas minkyti rankomis.
Įpilti 2 šaukštus aliejaus ir masę iš vidaus sumaišyti su visais miltais.
Jei labai limpa prie rankų, vadinasi trūksta miltų. Tešla turi būti tąsi, bet vientisa.
Skardą ištepti aliejumi, sudėti gerai išminkytą tešlą, protarpiais pabarstant išpustytomis aguonomis ir padėti ant krosnies, kad iškiltų.
Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia patepti kiaušinio baltymu. Po to pašauti į krosnį.
Pyragas kepamas apie 1 valandą, vis stebint, ar nesvyla viršus, mat kaimo krosnyje sunku nutaikyti reikiamą temperatūrą.
Jei viršus ima kepti greičiau nei šonai, reikia viršų pridengti sviestiniu popieriumi.
Mano mama, kepdama šį pyragą, įplaka 2 kiaušinius, bet aš juos pakeičiau aliejumi - pyragas ilgiau išsilaiko šviežias, yra puresnis ir šviesesnis.
Tai tradicinis dzūkiškas Kalėdų pyragas.
Skanaus.

Krosnyje keptas naminis mielinis pyragas

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Pakurti krosnį ir ruošti pyragą - į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.
Į ją supilti nešaltą grietinėlę, kurioje ištirpintos mielės ir cukrus.
Masę sumaišyti su miltais iš duobės kraštų ir dubenį padėti prie besikūrenančios krosnies.
Krosnį reikia iškūrenti lapuočių medžių, bet ne beržinėmis, malkomis. Kūrenti apie valandą, vis pažarstant žarijas.
Prieš dedant pyragus, žarijas reikia išimti.
Kai matosi, kad jau pyrago tešla pakilo, metas minkyti rankomis.
Įpilti 2 šaukštus aliejaus ir masę iš vidaus sumaišyti su visais miltais.
Jei labai limpa prie rankų, vadinasi trūksta miltų. Tešla turi būti tąsi, bet vientisa.
Skardą ištepti aliejumi, sudėti gerai išminkytą tešlą, protarpiais pabarstant išpustytomis aguonomis ir padėti ant krosnies, kad iškiltų.
Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia patepti kiaušinio baltymu. Po to pašauti į krosnį.
Pyragas kepamas apie 1 valandą, vis stebint, ar nesvyla viršus, mat kaimo krosnyje sunku nutaikyti reikiamą temperatūrą.
Jei viršus ima kepti greičiau nei šonai, reikia viršų pridengti sviestiniu popieriumi.
Mano mama, kepdama šį pyragą, įplaka 2 kiaušinius, bet aš juos pakeičiau aliejumi - pyragas ilgiau išsilaiko šviežias, yra puresnis ir šviesesnis.
Tai tradicinis dzūkiškas Kalėdų pyragas.
Skanaus.

Receptą atsiuntė Regina

Komentarai (7)


  • žemaitė 2013-03-16 08:56

    Labas Regina,bendravom prieš Kaledas,o čia jau artėja Velykos.Turiu jubilieju pries sventes,noreciau kokį greitai paruošiamą pyragą iškepti,dėl laiko stokos,gal gali ką nors pasiūlyti,ar nurodyti,kur tavo receptų dar galiu ieškoti.Su pagarba Tau.


  • Daiva 2012-01-05 22:48

    Jau kiek isitikinau,kad nepatikrinti receptai patys blogiausi!Ne litro grietineles reikia pilti, o 0,5 l.gal dar maziau! :-p :-p :-p


  • *-* 2011-09-03 11:09

    Apdegę čia, net nežinau 8-|


  • Regina 2011-02-17 10:55

    Nepatingėjau pasiieškoti savo rankraščių. Ir ką gi, nors miltai nevisi vienodi, bet turiu atsiprašyti kepusios Vaidos ir padėkoti Jonui už pastabumą - Taip , mielieji, Jūs teisūs - jei pyragas bus tik vienas, imti pusė litro grietinės, o jei imsim litrą, tai reikės miltų ne 800 g, o apie 1600. Žioplumas per skubėjimą aprašinėjant. Dar matau neparašiau, kad reikia trupučiuko druskos, kad paviršių, išteptą kiaušinio baltymu galima apiberti perliniu cukrumi. :bloga:


  • Jonas 2011-02-16 22:21

    Kažkaip nelogiška, kad litrą grietinėlės su beveik tokiu pačiu kiekiu miltų galima paverst tinkamos konsistencijos tešla, kad ir kokie tie miltai "netirpūs" bebūtų. Sakykit ką norit, bet reikia arba miltų ne 800g, o kokių 1800g, arba grietinėlės ne litro, o kaip sakė puslitrio. Tai tiek. :-)


  • Regina 2011-02-16 17:08

    Turiu patirties kepant pyragus - labai dažnai kalti būna miltai - kai kuriuos pili, o jie tarsi ištirpsta, tai todėl taip ir gaunasi.


  • Valda 2011-02-16 13:47

    Viskas kaip ir neblogai gavosi, tik man atrodo, kad grietinėlės ne litro reikia, o tik pusės. Kai supyliau litrą tai labai skysta gavosi ir daug reikėjo pridėti, miltų. :-D


Daugiau receptų