Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Lietuviška spanguolių gira
AUTORIUS:
Vincentas Sakas
INGREDIENTAI:
500 gramų cukraus
1 kilogramas spanguolių
5 litrai vandens
50 gramų razinų (neplautų)
20 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Perrinktas, gerai nuplautas spanguoles sumeskime 2-3 minutėms į verdantį vandenį, išgriebkime, ištrinkime per sietą. Gautas sultis atidėkime, o tirščius supilkime atgal į vandenį ir dar 5-10 min pavirinkime. Paskui iškoškime per dvigubą marlę, supilkime išspaustas spanguolių sultis, cukrų, išmaišykime ir ataušinkime iki kambario temperatūros.

Po to sudėkime kildytas mieles ir pastatykime, kad parūgtų. Kitą dieną nugraibykime putas, suberkime razinas ir, sandariai uždarius indą, palaikykime 2-3 dienas. Nenustebkite, kad gira bus rūgštoko skonio, - būtent tokia turi būti gira, tokią gerdavo lietuviai kelis tūkstančius metų ir mažiau sirgdavo.

Lietuviška spanguolių gira

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Perrinktas, gerai nuplautas spanguoles sumeskime 2-3 minutėms į verdantį vandenį, išgriebkime, ištrinkime per sietą. Gautas sultis atidėkime, o tirščius supilkime atgal į vandenį ir dar 5-10 min pavirinkime. Paskui iškoškime per dvigubą marlę, supilkime išspaustas spanguolių sultis, cukrų, išmaišykime ir ataušinkime iki kambario temperatūros.

Po to sudėkime kildytas mieles ir pastatykime, kad parūgtų. Kitą dieną nugraibykime putas, suberkime razinas ir, sandariai uždarius indą, palaikykime 2-3 dienas. Nenustebkite, kad gira bus rūgštoko skonio, - būtent tokia turi būti gira, tokią gerdavo lietuviai kelis tūkstančius metų ir mažiau sirgdavo.

Receptą atsiuntė Vincentas Sakas

Komentarai (7)


  • pastaba 2013-12-23 18:41

    Viskas kaip ir gerai gaunasi tik- kaip krikščionys cukrų gamindavo? antras - kokiomis svarstyklėmis svėrė ? tik tiek :super:


  • Arvydas 2011-10-06 11:12

    Pasidariau šitos giros. Tikrai labai skani ir gaivinati.


  • justina 2010-12-04 09:07

    "nustebintam"
    Aš drįsčiau paprieštarauti,gal vis dėlto Krikščionys perėmė Kūčias iš senovės lietuvių? Ir tikrai yra daug papročių atėjusių iš protėvių laikų, tik viskas yra pervadinta krikščionių.. linkiu pasidomėti prieš rašant..
    o dėl giros,manau ji tikrai sveikatos nepagadintų,reiks išbandyt..Ačiū:)


  • keleujantis bomzas 2010-08-22 22:49

    :taip:


  • mamyte.... 2010-07-19 13:21

    Skanumelis, pats skaniausias gerimas %-) %-) %-)
    8-|


  • miau 2010-02-07 19:16

    kūčias krikščionys iš baltų perėmė. o gėrimas ne anksčiau nei prieš 800-700 metų darytas


  • nustebintas 2009-12-22 19:24

    Receptas tai gal ir nieko, tik man įdomu kokie ten lietuviai prieš kelis tūkstančius metų gerdavo girą tokią. Nustebino Vincentas. O tuo labiau, kad ši gira čia priskiriama Kūčių patiekalams. Kiek žinau, tai Kūčios krikščioniška šventė, o krikščionybė tai kaip ir atsirado tik prieš du tūkstančius metų. O Lietuva pakrikštyta 1387m. na whatever. Skanios giros visiems, gerų švenčių.


Daugiau receptų