Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Naminis alus
AUTORIUS:
Šarūnas dromdrom.com
INGREDIENTAI:
30 gramų apynių
12 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Papildomai reiks: 400gr gliukozės, 1,5L salyklo ekstrakto.

Šiandien susikaupiau ir paleidau sunkiąją artileriją į darbą. Nors reikmenis nusipirkęs buvau jau prieš tris savaites, pribrendau tik šiandien. Daug skaičiau (tiek, kad net nebenoriu sekti jokių receptų, galva išpampo), bet šiokius tokius brėžinukus pasidariau:

Turiu 25 litrų kubilą,(su kraneliu apačioje.)
Išsterilizavau kubilą,
Kadangi turiu tik 6 litrus vandens talpinantį puodą tai virsiu per tris kartus.
Užviriau vieną puodą, supyliau į kubilą, verdu antrą.
Užviriau antrą, supyliau į kubilą.
Trečiu ėjimu užviriau apie 4 litrus vandens, supyliau 1,5 litro salyklo ekstrakto (prieš tai pašildęs skardinę šiltam vandenyje).

Užviriau ir sudėjau 20 gr apynių
Po 40 minučiu įdėjau dar 7 gramus apynių, ir 400 gramų gliukozės.

Po 15 minučių įdėjau dar tris gramus apynių (kvapelis tai…. jei kas Klaipėdoj gyvenat tai įsivaizduokit Švyturio gamyklą kai paleidžia vakarais tokį salsvoką kvapą ir patalpinkint mintyse jį pas save virtuvėje)
(visus apynius dėjau suvyniojęs į marlę, kad lengviau išgraibyt butų).

Paviręs tris minutes, truputį palaukiau kol prisitrauks galutinai apyniai.

Supyliau viską į kubilą, laukiu kol kubilo turinio temperatūra nukris iki mielėm tinkančios temperatūros ( 25-30 laipsnių)

Užpilu 12 gramų alaus mielėm ir einu pasimelsti…

Savaite po to leidau alui rūgti kambario temperatūroje. Paskui išpilsčiau į švarius butelius ir dabar mėgaujuosi silpnu labai aromatingu alum kokio dar nesu ragavęs :)

Naminis alus

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Papildomai reiks: 400gr gliukozės, 1,5L salyklo ekstrakto.

Šiandien susikaupiau ir paleidau sunkiąją artileriją į darbą. Nors reikmenis nusipirkęs buvau jau prieš tris savaites, pribrendau tik šiandien. Daug skaičiau (tiek, kad net nebenoriu sekti jokių receptų, galva išpampo), bet šiokius tokius brėžinukus pasidariau:

Turiu 25 litrų kubilą,(su kraneliu apačioje.)
Išsterilizavau kubilą,
Kadangi turiu tik 6 litrus vandens talpinantį puodą tai virsiu per tris kartus.
Užviriau vieną puodą, supyliau į kubilą, verdu antrą.
Užviriau antrą, supyliau į kubilą.
Trečiu ėjimu užviriau apie 4 litrus vandens, supyliau 1,5 litro salyklo ekstrakto (prieš tai pašildęs skardinę šiltam vandenyje).

Užviriau ir sudėjau 20 gr apynių
Po 40 minučiu įdėjau dar 7 gramus apynių, ir 400 gramų gliukozės.

Po 15 minučių įdėjau dar tris gramus apynių (kvapelis tai…. jei kas Klaipėdoj gyvenat tai įsivaizduokit Švyturio gamyklą kai paleidžia vakarais tokį salsvoką kvapą ir patalpinkint mintyse jį pas save virtuvėje)
(visus apynius dėjau suvyniojęs į marlę, kad lengviau išgraibyt butų).

Paviręs tris minutes, truputį palaukiau kol prisitrauks galutinai apyniai.

Supyliau viską į kubilą, laukiu kol kubilo turinio temperatūra nukris iki mielėm tinkančios temperatūros ( 25-30 laipsnių)

Užpilu 12 gramų alaus mielėm ir einu pasimelsti…

Savaite po to leidau alui rūgti kambario temperatūroje. Paskui išpilsčiau į švarius butelius ir dabar mėgaujuosi silpnu labai aromatingu alum kokio dar nesu ragavęs :)

Receptą atsiuntė Šarūnas dromdrom.com

Komentarai (32)


  • bonsas 2012-11-08 14:32

    Visgi kam tiek vargo su tais runkeliais cukriniais, nu virėt, gavot melasą, o juk iš melasos daromas cukrus(baltoji mirtis), ar ne būt paprasčiau imti cukrų ir darykit tą braškę, dar razinkų neužmirškit, duonos, apiniai. Fermentacijos proceso metu cukrus jūsų žiniai virsta į alkoholį.


  • alinis 2012-11-07 14:00

    Vita, atsimenu as sito alaus gamybos procesa tik per migla, tevukai darydavo, bet skonis neuzmirstamas %-)
    Bandem su draugais kazka atgamint.. tai is kazkokio ukininko "pasiskolinom" :-D maisa cukriniu runkeliu. Kazkur trecdali 40litru puodo, gal siek tiek maziau pripjaustem runkeliu plonais griezineliais ir uzvirem. Virem tol kol parudavo ir mase tapo saldi, apie valanda mazdaug. Viska nukosem ir jau be runkeliu pastatem ant ugnies dar karta. Nukosus gavosi apie 15litru. Virem apie pusvalandi, i merle ivyniojom gera sauja apyniu, i kita merle dziovintos duonos. Baigus virt viska nukosem ir supylem i bidona, palaukem kol bus 30 laipsniu temperatura ir idejom standartinio mieliu pakelio ketvirtadali. Dabar rugsta, laukiam kas gausis :-D aisku gal ir ne taip ta alu seniau gamino, bet gal nenumirsim gerdami %-(


  • Vita Probst 2012-10-02 23:49

    Gal kas zinote Suvalkijos alaus recepta is cukriniu runkeliu? Mano a.a.mamyte virdavo----o as,deja,recepto neisidemejau! Tik gerai pamenu,kad padedavau sutarkuoti cukrinius runkelius,kuriuos virdavome didziuliame puode---nukosdavome...---o toliau.....---gal jus galite man padeti??????? Buciau labai dekinga ir butinai pati jo pasigaminciau!!! Tai pasakiskas skonis,kuri tai jau laaabai puikiai pamenu!!!!!!!! :super2:


  • Vita Probst 2012-09-28 12:25

    Vajeeeeee,koki puodai!!!!!!!! Jau,geriau,as to alaus nenoooooooriu!!!!!!!!! 8-|


  • (anonimas) 2011-04-07 15:22

    %-) :super: :super: :super: :bloga: :bloga: :-D :-D :-p ;-) :-) :-( :-)


  • oooooo 2010-12-11 00:40

    mes darydavom taip namini alu karstas vanduo ,cukrus,mieles 3sav siltai raugini,baigiant rugti,skrudini duonos rugines pluta,degini cukru ir dar keliata dienu palaiko ,nesi saltai :super:


  • labai geras 2010-08-16 16:50

    Labai geras receptas, čia kritikuoja tie, kurie patys niekada nedarė alaus ir neturi supratimo apie jo darymą.


  • Joofana"'DRINKER" 2010-08-16 14:38

    Tas salyklas tj wiena chemija tj kox cia tada naminis alus? Wiskas turi uti naturaliai. Jei nezinote kur gauti geru receptu pasiklausinekit senuku, :-D tie tikrai zinos. :super:


  • Joofana"'DRINKER" 2010-08-16 14:34

    Liewas cia tas receptas.. is intiko prisiskaite nesamoniu kazkokiu ir rasineja. tikram naminiam alui reikia dachuje apyniu ( galima rasti turguje nusipirkti arba paciam prisirinkti.) deginto cukraus ( priklauso ant kokio turio darysi) mieliu, duonos ( geriausiai juoda rugine). Ir rauginti reikia ne ambaro temperaturoje o bent jau 10 laipsniu siltesneje terpeje. %-) %-)


  • Hronius 2010-08-10 20:30

    Hebra pavaisinau apsidare visi iki kaklo WC nepasidalino tai apsedo aplink aplink WC :-D :-D :-D


Daugiau receptų