Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Plikyta juoda ruginė duona
AUTORIUS:
Ona
INGREDIENTAI:
šiek tiek kmynų
10 kilogramų ruginių miltų
5 litrai vandens
100 gramų druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Išėmus raugą, į duonkubilį suberiamą 0,5 kepimui skirtų miltų, užplikoma verdančiu vandeniu ir gerai išmaišoma, kad neliktų sausų miltų.
Duonkubilis šiltai uždengiamas ir paliekama 3—4 val.
Tada sudedamas šiltame vandenyje išleistas raugas, gerai išplakama, paviršius apibarstomas miltais, duonkubilis vėl šiltai uždengiamas ir paliekama šiltoje vietoje 18—20 val., kad įrūgtų.
Įrūgusi tešla išplakama, suberiami kmynai, druska bei likę miltai ir labai gerai išminkoma. Dar palaikoma šiltoje vietoje, kad užminkyta tešla pakiltų.
Plikyta duona ilgiau kyla, todėl krosnis kuriama, kai duona jau gerai pakilusi.
Kepalai daromi 4—6 kg, dedami ant kopūstlapių, ajerų, klevo lapų arba miltų ir šaunami į paruoštą krosnį.
Kepama 2—2,5 val.
Po valandos kepimo kepalai atsargiai su liže ištraukiami, paviršius suvilgomas šaltu vandeniu ir vėl sustumiami į krosnį, pakeičiant vietą.
Plikyta duona yra saldžiarūgštė ir ilgiau nesensta.
Raugo gaminimas:
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo.
Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta.
Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens, viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų.
Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti.
Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų bei šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia.
Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.
Skanaus.

Plikyta juoda ruginė duona

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Išėmus raugą, į duonkubilį suberiamą 0,5 kepimui skirtų miltų, užplikoma verdančiu vandeniu ir gerai išmaišoma, kad neliktų sausų miltų.
Duonkubilis šiltai uždengiamas ir paliekama 3—4 val.
Tada sudedamas šiltame vandenyje išleistas raugas, gerai išplakama, paviršius apibarstomas miltais, duonkubilis vėl šiltai uždengiamas ir paliekama šiltoje vietoje 18—20 val., kad įrūgtų.
Įrūgusi tešla išplakama, suberiami kmynai, druska bei likę miltai ir labai gerai išminkoma. Dar palaikoma šiltoje vietoje, kad užminkyta tešla pakiltų.
Plikyta duona ilgiau kyla, todėl krosnis kuriama, kai duona jau gerai pakilusi.
Kepalai daromi 4—6 kg, dedami ant kopūstlapių, ajerų, klevo lapų arba miltų ir šaunami į paruoštą krosnį.
Kepama 2—2,5 val.
Po valandos kepimo kepalai atsargiai su liže ištraukiami, paviršius suvilgomas šaltu vandeniu ir vėl sustumiami į krosnį, pakeičiant vietą.
Plikyta duona yra saldžiarūgštė ir ilgiau nesensta.
Raugo gaminimas:
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo.
Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta.
Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens, viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų.
Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti.
Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų bei šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia.
Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.
Skanaus.

Receptą atsiuntė Ona

Komentarai (25)


  • lina 2015-01-28 15:59

    tikra naminė duona su raugu -gali būti ruginė,gali būt plikyta...skonis kietumas nuo priedų,miltų,kaitros ir šeimininkės rankų miklumo...man skaniausia sava saldžiarūgštė ruginė duona...čia receptas geras...


  • Tadas 2013-08-02 06:40

    Ponia Birute, atsiuskit ir man paprastos medalio vertos duonos recepteli. Jau keletas metu kaip lietuviškos duonelės burnoj neturėjau. Siųskite i [email protected]
    Dekui dekui!


  • Amerikonka 2013-02-21 07:45

    Birute, ir as noriu duonytes receptuko.Noreciau lietuviskos duonytes issikepti, labai pasiilgau lietuviskos duonos. Mano elektroninis pastas [email protected] . Is anksto dekoju!


  • daiva 2012-03-22 08:57

    Birute noreciau issikepti juodos duonos gal galetumet man parasyti receptuka mano [email protected] ir noreciau paklausti kur raugti tesla nes kubilo kolkas dar neturiu


  • kristina 2012-03-14 17:22

    Birutei, mano e-mailas : [email protected] :)


  • kristina 2012-03-14 17:19

    Bandau kepti sia duonele:) tikiuosi gausis skani:)
    Birute prasau persiuskit savo receptuka, norisi isbandyti ir kitus budus:)
    Aciu!


  • VIKTORIJA 2012-02-13 18:20

    KEKINTA DIENA TIRINEJU RUGINIU DUONUCIU RECEPTUS.SITOS PAVADINIMAS SKAMBUS BET PRIE KO CIA MIELES? TIKRA RUGINE BE MIELIU.SIAN PARUOTUVEJ ISTYRINEJAU VISAS DUONOS LENTYNAS.IR LABAI NUSTEBAU, VISKAS PARDOJ TIK SU MIELEM :-p


  • Virge 2011-10-05 08:45

    Birute, atsiuskit jei galit savo duonytes recepta. El. pastu [email protected] Aciu :-)


  • (anonimas) 2011-10-05 08:42

    birute, gal galetumet atsiusti savo duonytes recepta


  • audrone 2011-06-13 08:08

    sito nebandziau,visa laika kepiau su gautu raugu,po to pasidariau savo rauga be mieliu,gavosi puikiai 2 k duonyte,taciau nusipirkau kitokiu ruginiu miltu-raugas isrugsta,bet duona nepakyla,vienu zodziu s...
    pirmieji miltai atrodo buvo malsenos,gerai nepamenu :-(


Daugiau receptų