Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Rauginti agurkai
AUTORIUS:
INGREDIENTAI:
10 kilogramų agurkų
2 vienetai česnakų
20 vienetų juodųjų serbentų (lapai)
15 vienetų krapų (su stiebais)
15 vienetų krienų (lapai)
4 valgomieji šaukštai garstyčių (grūdeliai)
30 vienetų vyšnių (lapai)
10 litrų vandens
650 gramų druskos
10 vienetų ąžuolo (lapai)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Rauginimui parenkami rudeninių veislių žali, 9—12 cm ilgio, nelygaus paviršiaus ir neprinokę mažomis sėklomis agurkai. Visai netinka rauginimui geltoni agurkai.
Prieš raugiant, jie surūšiuojami pagal dydį ir, pašalinus suvytusius bei sudaužytus, nuplaunami šaltu vandeniu. Prieš rauginimą patariama agurkus 2—3 val. pamirkyti vandenyje. Prieskoniai taip pat nuplaunami ir susmulkinami.
Rauginimo indo ar statinės šonai ištrinami česnaku. Po to dedama eilė prieskonių, eilė agurkų (gulsčiai arba stačiai), prispaudžiant vieną prie kito, kad mažiau liktų tuščių tarpų. Toliau vėl eilė prieskonių, eilė agurkų, kol pridedamas pilnas indas. Viršutinis sluoksnis privalo būti prieskonių.
Iš druskos ir vandens išverdamas sūrymas ir perkošiamas. Agurkus galima užpilti šaltu arba verdančiu sūrymu. Užpylus verdančiu sūrymu, agurkai paslegiami po to, kai sūrymas atšąla. Ant agurkų dedamas medinis ar plastikinis dangtelis, o ant jo 2—3 kg -švarus akmuo (ne plyta ir ne geležinis svoris).
Užraugti agurkai iš pradžių pastatomi šiltesniame (10— 15° C) rūsyje. Po 12—15 dienų agurkai jau yra visiškai įrūgę. Kad neperrūgtų (labai pablogėja jų kokybė), įrūgusius agurkus patariama perkelti į 2—4° C temperatūros patalpą.
Inde ant sūrymo paviršiaus dažnai atsiranda pelėsių, kurie suteikia agurkams nemalonų prieskonį. Todėl indus reikia dažnai patikrinti ir atsiradusius pelėsius pašalinti. Kad mažiau pelėtų, į indą patariama įdėti 2-—4 šaukštus garstyčių grūdelių, iš kurių padaromi 2—4 į marlę surišti mazgeliai.

Jeigu raugiate mažesnį kiekį agurkų, svarbiausiai teisingai įdėti druskos. Vandenį paruoškite taip: vienam litrui užpilamo ant agurkų vandens naudokite 1 su kaupu šaukštą druskos.

Rauginti agurkai

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Rauginimui parenkami rudeninių veislių žali, 9—12 cm ilgio, nelygaus paviršiaus ir neprinokę mažomis sėklomis agurkai. Visai netinka rauginimui geltoni agurkai.
Prieš raugiant, jie surūšiuojami pagal dydį ir, pašalinus suvytusius bei sudaužytus, nuplaunami šaltu vandeniu. Prieš rauginimą patariama agurkus 2—3 val. pamirkyti vandenyje. Prieskoniai taip pat nuplaunami ir susmulkinami.
Rauginimo indo ar statinės šonai ištrinami česnaku. Po to dedama eilė prieskonių, eilė agurkų (gulsčiai arba stačiai), prispaudžiant vieną prie kito, kad mažiau liktų tuščių tarpų. Toliau vėl eilė prieskonių, eilė agurkų, kol pridedamas pilnas indas. Viršutinis sluoksnis privalo būti prieskonių.
Iš druskos ir vandens išverdamas sūrymas ir perkošiamas. Agurkus galima užpilti šaltu arba verdančiu sūrymu. Užpylus verdančiu sūrymu, agurkai paslegiami po to, kai sūrymas atšąla. Ant agurkų dedamas medinis ar plastikinis dangtelis, o ant jo 2—3 kg -švarus akmuo (ne plyta ir ne geležinis svoris).
Užraugti agurkai iš pradžių pastatomi šiltesniame (10— 15° C) rūsyje. Po 12—15 dienų agurkai jau yra visiškai įrūgę. Kad neperrūgtų (labai pablogėja jų kokybė), įrūgusius agurkus patariama perkelti į 2—4° C temperatūros patalpą.
Inde ant sūrymo paviršiaus dažnai atsiranda pelėsių, kurie suteikia agurkams nemalonų prieskonį. Todėl indus reikia dažnai patikrinti ir atsiradusius pelėsius pašalinti. Kad mažiau pelėtų, į indą patariama įdėti 2-—4 šaukštus garstyčių grūdelių, iš kurių padaromi 2—4 į marlę surišti mazgeliai.

Jeigu raugiate mažesnį kiekį agurkų, svarbiausiai teisingai įdėti druskos. Vandenį paruoškite taip: vienam litrui užpilamo ant agurkų vandens naudokite 1 su kaupu šaukštą druskos.

Komentarai (9)


  • elvyra 2012-03-29 22:02

    Labai skanu!!!!!!!!!!!! :super:


  • mmmmmmmm 2011-07-08 21:50

    kaip pas mociute kaime:) nespeja jie tiek dienu pabuti:) tik pradeda rugti ir anukai suvalgo.puikus receptas


  • (anonimas) 2010-07-20 11:28

    Kiek zinau rauginimui agurkų galiukų nupjauti nereikia


  • (anonimas) 2009-09-23 09:10

    PUIKUS agurkai :super:


  • lllllllle 2009-06-24 12:58

    Labai labai skanu . Iš tokių agurkų pačios skaniausios sriubos.


  • Deep 2009-05-18 20:47

    Kibira agurku uzraugti - 15 min darbo ;-)


  • rasuole 2009-05-17 20:18

    nezinau ar skanu,nes niekada nedariau, daug darbo %-) %-)


  • abc 2008-10-20 10:57

    skanu :p


  • ana 2008-10-19 13:29

    neskanu


Daugiau receptų