Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!
Skilandis
AUTORIUS:
Jonas
INGREDIENTAI:
1 arbatinis šaukštelis cukraus
3 vienetai česnakų (skiltelės)
1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų (smulkinti)
šiek tiek muskato (riešutas)
5 kilogramai kiaulienos
150 gramų druskos
šiek tiek kvapiųjų pipirų
2 gramai salietros (arba 25 g medicininio spirito)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Skilandis gaminamas iš kiaulienos mėsos, jei mėsa liesa, primaišoma lašinių.
Skilandžiui skirta mėsa pjaustoma stambiais gabalais, arba smulkiau sumalama aštria mėsmale (kaip kam patinka), svarbu, kad mėsa nebūtų traiškoma.
Druska sumaišoma su smulkintais prieskoniais, smulkiai sukapotais česnakais, cukrumi, kalio salietra (arba spiritu).
Viskas išminkoma.
Gaminant skilandį reikia rūpestingai laikytis švaros, negalima imti mėsos šlapiomis rankomis.
Paruošta mėsa kemšama į švariai išvalytą ir nusausintą kiaulės skrandį.
Skrandį reikia prikimšti kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių.
Prikimštas skilandis tuojau užsiuvamas, iš abiejų pusių apklojamas sukryžiuotomis lentelėmis, aprišamas virvele ir paslegiamas bent 5 dienoms.
Vėliau skilandis pakabinamas vėsioje patalpoje ir taip laikomas apie 2-4 savaites.
Rūkyti skilandį reikia tik šaltuose dūmuose (15 laipsnių temperatūroje), 2-3 savaites.
Skanaus!

Skilandis

Akcijos:
TAIP
NE
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
Ingredientai:

Rekomenduojame

Gaminimo eiga:

Skilandis gaminamas iš kiaulienos mėsos, jei mėsa liesa, primaišoma lašinių.
Skilandžiui skirta mėsa pjaustoma stambiais gabalais, arba smulkiau sumalama aštria mėsmale (kaip kam patinka), svarbu, kad mėsa nebūtų traiškoma.
Druska sumaišoma su smulkintais prieskoniais, smulkiai sukapotais česnakais, cukrumi, kalio salietra (arba spiritu).
Viskas išminkoma.
Gaminant skilandį reikia rūpestingai laikytis švaros, negalima imti mėsos šlapiomis rankomis.
Paruošta mėsa kemšama į švariai išvalytą ir nusausintą kiaulės skrandį.
Skrandį reikia prikimšti kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių.
Prikimštas skilandis tuojau užsiuvamas, iš abiejų pusių apklojamas sukryžiuotomis lentelėmis, aprišamas virvele ir paslegiamas bent 5 dienoms.
Vėliau skilandis pakabinamas vėsioje patalpoje ir taip laikomas apie 2-4 savaites.
Rūkyti skilandį reikia tik šaltuose dūmuose (15 laipsnių temperatūroje), 2-3 savaites.
Skanaus!

Receptą atsiuntė Jonas

Komentarai (13)


  • maja 2016-03-12 18:50

    vietoj salietros cukrus,jis duoda raudonuma


  • stanley 2014-02-13 16:42

    Chebra patarkit kur galeciau nusipirkti kiaules pusliu skilandziui pasigaminti :


  • stasys 2014-01-29 21:03

    Sveiki ,kindziuka padaryti nestuka ,bet patarkit kur gaut pusliu kindziukui,Ogal kas galite ir turite parduot ju.Uztai duosiu gera recepta kaip pasigamint panasu i kindziuka tik is vieno gabalo mesyte,bet tik reikia kantrybes ,nes galesi ta mesa skanaut tik po mazdaug 5 men
    dekui is anksto ir iki Mano email [email protected] :super:


  • lolas 2012-02-18 21:38

    cia ta salietra kur reike trest ka ir kokia salietra nesy amonio kalio ir visokių kittų aciu


  • Indraja 2011-12-06 16:04

    P.S. Skiolandzius vytinau, o ne rukinau, ir kimsom i kiaules pusles... Na cia jau ne skilandziai, o kinziukai kaip ir :)


  • Indraja 2011-12-06 16:02

    gaminau pernai, be salietros, o pyliau spirito. beje, cesnako deti negalima - jis sukelia rugima, reikia deti prieskonio - kolytos. Druska deti rekomenduojama ne joduota, o kuo naturalesne - akmens, arba juros. Beje, kodel rasoma, kad mesos negalima minkyti? Man ne viena patyrus seimininke aiskino, kad tik minkant galima is mesos sumaltos ir supjaustytos ora isstumti. Kazkoks megejiskas receptas...


  • arturas 2011-03-07 17:35

    Sveiki,
    visi cia baiminasi dėl salietros, na ja tikrai naudojo dar ir mano seneliai ir nemirė;) Tačiau suprantu, kad nerimas ne be pagrindo, ypač reiktu pastebėti, dėl tokia medžiaga apdirbtu produktu kaitinimo.To daryti negalima. kepant ji skyla į pavojingesnius produktus.
    Pasidalinsiu paprasta patirtimi.Aš niekada nenaudoju jokių ypatingų priedų.Tik druska, pipirai, lauro lapas ir magiškasis konservantas, tai česnakas.Jei jam nealergiški dėkit negailėdami.
    Sudėtingumai prasideda jei norite naudoti didelius mėsos gabalus, juos tikrai sunku normaliai užsūdyti, tuo pačiu nepersūdant. Todėl naudokite druskos, jei norite cukraus proporcijas, jau aprašytuose receptuose.Sūdau apie 4-7 dienas, vartydamas, ragaudamas ir mėgindamas suprasti ar jau užteks.Tada sukabini tuos gabaliukus ant koto ( gerai tinka stirialus bintas) ir padžiovinu kelias dienas, o tada į rūkyklą.Nitritinė druska geras konservantas, bet juk dabar nebūtina per vasarą laikyti kumpius palėpėje? ania?


  • is jiezno 2010-10-31 16:26

    salietros galima ir nedeti.pas mus nerukydavo o dziovindavo dar skaniau


  • nomke 2010-07-23 10:41

    BANDYSIU Gaminti


  • kokas 2010-06-12 17:51

    vietoj salietros 50 g medicininio spirito 10 kg mesos


Daugiau receptų