Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Kepsninių karalius: apie tobulo kepsnio gaminimą. Viskas paprasta kaip du kart du!

Kepsninių karalius: apie tobulo kepsnio gaminimą. Viskas paprasta kaip du kart du!
@Pixabay

Lietuviško grilio tradicija keičiasi ir, jeigu anksčiau kepsninės buvo traukiamos tik šiltojo sezono metu, dabar vis daugiau lietuvių tikina, kad nėra nieko skaniau kaip sultinga mėsa bei kvapnios keptos daržovės šaltą žiemos rytą. Žinoma, prie kintančių tradicijų labai daug prisidėjo ir įrangos tobulėjimas, inovacijos galimybės, kurios padeda kokybiškai iškepti mėsą net ir tokiu atveju, kai lauke termometras rodo -15 laipsnių šalčio.

 

Dažnas kepsninės karalius turi savas taisykles, kuriomis vadovaujantis stengiamasi pagaminti tobulą kepsnį, kuris būtų skalsus, tarsi tiesiai iš šefo virtuvės. Žinoma, profesionalumui pasiekti reikia daug bandymų, tad, norėdami sutrumpinti gamybos procesą, pateikiame kelias svarbiausias taisykles ir kelias pagrindines klaidas, kurios dažniausiai daromos gaminant kepsnius grilyje.

 

Kokybiškos kepsninės pasirinkimas

 

Kad ir kaip stengsitės, kad ir kokius įmantrius prieskonius naudosite – jeigu naudojama kepsninė nebus tinkama – rezultatas netekins poreikių. Kepsniai turi būti minkšti ir tvirti, čia Jums pagelbės kokybiška kepsninė su dangčiu, kuri karštį išsaugo viduje. Rinkitės kokybiškas kepsnines, kurias galima rasti kepsnines.lt. Nuo tinkamos kepsninės pasirinkimo prasideda tinkamas patiekalo gaminimas. Geras pasirinkimas – pagamintos iš specialios keramikos, ypač tvirtos bei ilgaamžės, kuriose vieno kepimo metu galėsite pagaminti maistą net 20-čiai žmonių. Rinkitės talpumą, paprastumą ir patogumą, nes be geros kepsninės niekaip nepavyks iškepti gero kepsnio.

 

Nuotraukos šaltinis Pixabay

 

Per didelė temperatūra

 

Dažna klaida – per didelis karštis, kuris iš kepsnio „ištraukia“ sultingumą ir kepsnys lieka paprasčiausiai kietas ir sprangus. Taigi, kepimo metu labai svarbu prižiūrėti ugnies intensyvumą. Varvant riebalams liepsna gali padidėti, todėl sekite kepimo procesą. Žinoma, įsigijus kokybiškas kepsnines, dėl to neteks jaudintis, kadangi jos sukurtos taip, kad kepimo metu šefui nereikėtų atidžiai stebėti proceso.

 

Per daug marinato

 

Geras marinatas lemia ir kepsnio kokybę. Tačiau per daug marinato yra tokia pat pat problema, kaip ir per mažai, todėl siūlome per daug neeksperimentuoti ir išbandyti tradicinius, jau patikrintus mėsos marinavimo būdus. Jeigu planuojate mėsą marinuoti ilgą laiką – tokiu atveju nenaudokite labai daug druskos, kadangi mėsa gali būti pernelyg sūri. Taip pat nepamirškite, kad marinatas gali pridegti (pavyzdžiui, jeigu jame yra lauro lapų). Taigi, prieš kepant mėsą, būtina marinatą nuvalyti nuo mėsos.

 

Tinkamos mėsos pasirinkimas

 

Žinoma, net ir prieskoniai bei gera įranga neišgelbės pietų, jeigu pasirinksite netinkamą mėsą. Pradedantiesiems, kurie dar neturi daug patirties, siūlome rinktis mėsą, kuri turi šiek tiek riebaliuko. Puikus pasirinkimas yra sprandinė, kuri turi ir riebaliuko, ir raumens, atrodo skaniai ir, tinkamai ją išmarinavus, galima gauti nuostabų patiekalą, kuris skatins porciją kartoti dar ir dar kartą. Tiesa, riebesnė mėsa gali būti kepama ilgiau, o liesa mėsa turi būti kepama trumpiau, kadangi per ilgai kepant ji taps labai kieta.

 

Nuotraukos šaltinis Pixabay

 

Tinkamiausio kuro pasirinkimas

 

Jeigu norite, kad kepsnys būtų skanus ir tuo pačiu kvapus, o išvaizda skatintų seilėtekį – tokiu atveju labai svarbu mėsas kepti ant tinkamo kuro. Bene blogiausias pasirinkimas – spygliuočiai. Jokiu būdu nekepkite ant šio medžio malkų arba anglių, kadangi mėsos skonis bus sprangus. Taip pat saikingai naudokite ir skystį, kuris suaktyvina ugnį. Per didelis kiekis taip pat gali sugadinti mėsos skonį, kadangi kepimo metu skystis garuoja ir skleidžia kvapą. Žinoma, mažas kiekis nepakenks, tačiau šioje vietoje saikas yra labai svarbus. Ypač puikus pasirinkimas yra Big Green Egg keraminės kepsninės, kurios pritaikytos skirtingoms anglims, tačiau nereikalauja daug degimo skysčių. Paprasčiausiai jų technologija sukurta greitam, sistemingam ir tvarkingam maisto gaminimui be jokių papildomų rūpesčių.

 

Mėsos pateikimas

 

Žinoma, kepsnys yra patiekalo pagrindas, tačiau greta jo rekomenduojame patiekti ir garnyrą, kuris leis džiaugtis gaiva ir lengvumu, mėsos ir daržovių derbė sukuria puikų skonių balansą. Baigus kepti mėsą, kol kepsninėje dar šilta – siūlome pakaitinti ir daržoves, kurios keptos grilyje patiks net ir tiems, kurie paprastai nėra dideli daržovių mėgėjai. Puikiai kepimui tinka pomidorai, cukinijos, svogūnai, pievagrybiai ir daugelis kitų daržovių, kurios leis nustebinti savo ir artimųjų gomurį.

 

Nuotraukos šaltinis Pixabay


Neskubėkite ir mylėkite procesą

 

Kiekvienas geras virtuvės šefas sutiktų, kad skaniausi patiekalai yra tie, kurie gaminami su meile. Svarbiausia – neskubėti, kadangi lėtas kepimas, kuris yra ne darbas, tačiau procesas, suteikiantis Jums malonumo – leis džiaugtis ir nuostabiausiu patiekalu. Kiekvienas gali būti geru šefu, tačiau tik tas, kuris myli šį darbą – bus geriausiu.

 

Iškepti nuostabaus skonio kepsnį nėra sudėtinga. Akivaizdu, kad tereikia pasinaudoti keliais nesudėtingais patarimais, kurie gali užtikrinti, kad patiekalas pranoks ne tik Jūsų artimųjų, tačiau ir Jūsų pačių poreikius. O tobulėjimui ribų nėra.

Gairės:

Komentarai