Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Konservantų, dažiklių ir kt. priedų lentelė

Jau nuo senų laikų žmogus suko galvą kaip ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus, pagerinti skonį. Kai buvo pastebėtos druskos skoninės ir konservavimo savybės, ji imta masiškai naudoti. Kad ilgiau išlaikyti nesugedusią mėsą, daržoves, jas ne tik sūdydavo, bet ir raugindavo. Šiais laikais, yra kur kas daugiau galimybių išlaikyti maisto produktus nesugedusius: konservavimas, šaldymas, rauginimas, apdirbimas aukštoje temperatūroje ir kt. Įmonės, masiškai gaminančios maisto produktus prekybai, naudoja įvairias chemines medžiagas, kurios suteikia geresnį skonį, prailgina produkto galiojimo laiką, pagražina, apgauna žmogaus receptorius ir kt. Visi šie faktoriai didina įmonių pelnus. Medžiagos, kurios buvo nustatytos kaip žalingos žmogaus organizmui, buvo uždraustos, bet daugelis abejotinų medžiagų vis dar naudojamos, nes nėra pilnai įrodyta jų žala. Tokių medžiagų patariama nevartoti iš viso, nes nėra pilnai aiškios jų vartojimo pasekmės, kurios gali pasirodyti ir po pusės amžiaus.

Turbūt visi esate pastebėję, kad perkant maisto produktus parduotuvėse, daug jų laikoma ne šaldytuvuose, nors puikiai žinote, kad natūralūs tokie produktai iškart sugestų. Tai - maisto priedų nuopelnas - produktai negenda laikomi net ir 25 laipsnių temperatūroje. Europos sąjungoje yra privaloma nurodyti maisto produkto sudėtyje esančius maisto priedus, kurie žymimi E raide. Patariama vengti blogai žinomų medžiagų, dirbtinių dažiklių. Maisto priedai žymimi raide E. E raidė yra Europos Ekonominės bendrijos ženklas. Ne visos E raide žymimos medžiagos yra tokios baisios, pavyzdžiui citrinos rūgštis žymima E330, kuri nelaikoma kenksminga. Prieš perkant produktus, geriausia pasiskaityti jų sudėtį, vengti neaiškių, nežinomų priedų juose.

Su kokiais maisto priedais pirkti maisto produktus nuspręsti sunku, nes nėra vienareikšmiško atsakymo. Vienos suinteresuotos grupės giria tam tikrus priedus, kiti bando įrodyti jų kenksmingumą. Tokia kova jau vyksta ne pirmą dešimtmetį, daug priedų buvo uždrausta ir dabar nera vartojami. Kiekvienas saugantis savo sveikatą turėtų stengtis nevartoti greito maisto, maisto, kuriame yra neaiškių konservantų, produktų, kurių galiojimas įtartinai ilgas, maisto, su dirbtiniais dažikliais, modifikuotų produktų. Stengtis maistą gamintis patiems iš nepadorotų produktų (žalios mėsos, daržovių, miltų, vaisių). Jeigu daržoves auginti patiems nėra galimybių, pirkti jas iš pažįstamų ūkininkų ar turgaus prekeivių. Vaisai, atvežti iš tolimųjų kraštų dažnai būna nupurkšti medžiagomis, kurias nuplauti labai sunku. Dėl to vaisius geriau pirkti turguje, įsitikinus, kad jie lietuviški ir nepurkšti. Gaminant maistą venkite importinių prieskonių, pasiskaitykite, ar juose nėra skonio stipriklių, PVZ natrio glutamato E621, kuris "apgauna" mūsų smegenis, o vėliau prie jo priprantama ir be šio priedo maisto produktai tampa beskoniai.

Konservantai - tai medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijoms, grybeliams ir kt. Konservantai žymimi E raide, E200-E299.

Antioksidantai - tai medžiagos, stabdančios maisto produktų oksidaciją, ilgiau išlaiko nepakitusi produkto išvaizda esant sąlyčiui su oru. Jie žymimi E300-399. Antioksidantai būna natūralūs ir sintetiniai. Sintetiniai antioksidantai gali silpninti imuninę sistemą, pasižymėti kancerogeniniu poveikiu. Šios medžiagos vertinamos nevienareikšmiškai.

Dažikliai skirti nuspalvinti maisto produktus, suteikti jiems reikiamą atspalvį. Jie žymimi E100-E199. Ne visi dažikliai yra žalingi, nes jų būna ir natūralių. Neigiamai vertinami sintetiniai ir neorganiniai dažikliai.

Emulsikliai - medžiagos, padedančios sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pvz., aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte. Jie žymimi E400-499. Nors emulsiklių yra daug, jų labai vengti neverta, nes populiariausi jų nekenksmingi.

Stabilizatoriai - tai medžiagos, leidžiančios išlaikyti pastovų dviejų ar daugiau nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą maisto produkte, stabilizuojančios, išlaikančios ar sustiprinančios esamą maisto produkto spalvą, cheminę būseną. Populiariausi stabilizatoriai, taip, kaip ir emulsikliai, nelaikomi kenksmingais.

Saldikliai - medžiagos be cukraus, skirtos pasaldinti maisto produktus. Jos beveik neturi kalorijų. Jų vartojimas taip pat nėra labai teigiamai vertinamas, nes jie gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, gali turėti mutagenišką poveikį, pažeisti chromosomas, sukelti nervų sistemos sutrikimus, viduriavimą. Jie žymimi E900-E999.

Kiti maisto priedai: Tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos.

Lietuvoje, maisto priedų naudojimą reglamentuoja higienos norma 53:2003 "Leidžiami vartoti maisto priedai".

Priedų žalos sveikatai lentelę galite atsisiųsti čia.

Leidžiamų naudoti maisto priedų, konservantų, dažiklių ir kt. lentelė:

E numeris Maisto priedo pavadinimas lietuvių k. Maisto priedo pavadinimas anglų k.
E 100 Kurkuminas Curcumin
E 101 E 101 Riboflavinas Riboflavin-5’-fosfatas Riboflavines Riboflavin-5’-phosphate
E 102 Tartrazinas Tartrazine
E 104 Chinolino geltonasis Quinoline Yellow
E 110 Saulėlydžio geltonasis FCF Sunset Yellow FCF
E 120 Kochinelas, karmino rūgštis, karminas Cochineal, Carminic acid, Carmines
E 122 Azorubinas, karmosinas Azorubine, Camoisine
E 123 Amarantas Amaranth
E 124 Ponso 4R, Kochinelas raudonasis A Ponceau 4R, Cochineal Red A
E 127 Eritrozinas Erythrosine
E 128 Raudonasis 2G Red 2G
E 129 Alura raudonasis AC Allura Red AC
E 131 Patent mėlynasis V Patent Blue V
E 132 Indigotinas, indigokarminas Indigotine, Indigo camine
E 133 Briliantinis mėlynasis FCF Brilliant Blue FCF
E 140 E 140 Chlorofilai Chlorofilinai Chlorophylls Chlorophyllins
E 141 E 141 Chlorofilų vario kompleksai Chlorofilinų vario kompleksai Copper complexes of chlorophylls Copper complexes of chlorophyllins
E 142 Žaliasis S Green S
E 150a Paprastoji karamelė Plain caramel
E 150b Šarminė sulfitinė karamelė Caustic sulphite caramel
E 150c Amoniakinė karamelė Ammonia caramel
E 150d Sulfitinė amoniakinė karamelė Sulphite ammonia caramel
E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN Brilliant Black BN, Black PN
E 153 Augalinė anglis Vegetable carbon
E 154 Rudasis FK Brown FK
E 155 Rudasis HT Brown HT
E 160a E 160a Karotenų mišinys Beta karotenas Mixed carotenes Beta-carotene
E 160b Anatas, biksinas, norbiksinas Annato, Bixin, Norbixin
E 160c Paprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin
E 160d Likopenas Licopene
E 160e Beta-apo-8’-karotenalis (C 30) Beta-apo-8’-carotenal (C 30)
E 160f Beta-apo-8’-karoteno rūgšties etilesteris (C 30) Ethyl ester of beta-apo-8’ carotenic acid (C 30)
E 161b Luteinas Lutein
E 161g Kantaksantinas Canthaxanthin
E 162 Burokėlių raudonasis, betaninas Beetrrt Red, Betanin
E 163 Antocianinai Anthocyanins
E 170 E 170 Kalcio karbonatas Kalcio rūgštusis karbonatas Calcium carbonates Calcium hydrogen carbonate
E 171 Titano dioksidas Titanium dioxide
E 172 Geležies oksidai ir hidroksidai Iron oxides and hydroxides
E 173 Aliuminis Aluminium
E 174 Sidabras Silver
E 175 Auksas Gold
E 180 Litolrubinas BK Litholrubine BK
E 200 Sorbo rūgštis Sorbic acid
E 202 Kalio sorbatas Potassium sorbate
E 203 Kalcio sorbatas Calcium sorbate
E 210 Benzoinė rūgštis Benzoic acid
E 211 Natrio benzoatas Sodium benzoate
E 212 Kalio benzoatas Potassium benzoate
E 213 Kalcio benzoatas Calcium benzoate
E 214 Etilo p-hidroksibenzoatas Ethyl-p-hydrohybenzoate
E 215 Natrio etilo p-hidroksibenzoatas Sodium ethyl-p- hydrohybenzoate
E 216 Propilo p-hidroksibenzoatas Propyl p-hydroxybenzoate
E 217 Natrio propilo p- hidroksibenzoatas Sodium propyl- p-hydrohybenzoate
E 218 Metilo p-hidroksibenzoatas Methyl p-hydroxybenzoate
E 219 Natrio metilo p-hidroksibenzoatas Sodium methyl p-hydroxybenzoate
E 220 Sieros dioksidas Sulphur dioxide
E 221 Natrio sulfitas Sodium sulphite
E 222 Natrio rūgštusis sulfitas Sodium hydrogen sulphite
E 223 Natrio metabisulfitas Sodium metabisulphite
E 224 Kalio metabisulfitas Potassium metabisulphite
E 226 Kalcio sulfitas Calcium sulphite
E 227 Kalcio rūgštusis sulfitas Calcium hydrogen sulphite
E 228 Kalio rūgštusis sulfitas Potassium hydrogen sulphite
E 230 Bifenilas Biphenyl
E 231 Ortofenilfenolis Ortho-phenylphenol
E 232 Natrio ortofenilfenolis Sodium o-phenylphenol
E 233 Tiabendazolas Thiabendazole
E 234 Nizinas Nisin
E 235 Natamicinas Natamycin
E 239 Heksametilentetraminas Hexamethylene tetramine
E 242 Dimetildikarbonatas Dimethyl dicarbonate
E 249 Kalio nitritas Potassium nitrite
E 250 Natrio nitritas Sodium nitrite
E 251 Natrio nitratas Sodium nitrate
E 252 Kalio nitratas Potassium nitrate
E 260 Acto rūgštis Acetic acid
E 261 Kalio acetatas Potassium acetate
E 262 E 262 Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas (natrio diacetatas) Sodium acetate Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate)
E 263 Kalcio acetatas Calcium acetate
E 270 Pieno rūgštis Lactic acid
E 280 Propiono rūgštis Propionic acid
E 281 Natrio propionatas Sodium propionate
E 282 Kalcio propionatas Calcium propionate
E 283 Kalio propionatas Potassium propionate
E 284 Boro rūgštis Boric acid
E 285 Natrio tetraboratas (boraksas) Sodium tetraborate (borax)
E 290 Anglies dioksidas Carbon dioxide
E 296 Obuolių rūgštis Malic acid
E 297 Fumaro rūgštis Fumaric acid
E 300 Askorbo rūgštis Ascorbic acid
E 301 Natrio askorbatas Sodium ascorbate
E 302 Kalcio askorbatas Calcium ascorbate
E 304 Askorbilpalmitatas Ascorbyl palmitate
E 304 Askorbilstearatas Ascorbyl stearate
E 306 Tokoferolių koncentruotas ekstraktas Tocopherol-rich extract
E 307 Alfa-tokoferolis Alpha-tocopherol
E 308 Gama-tokoferolis Gamma-tocopherol
E 309 Delta-tokoferolis Delta-tocopherol
E 310 Propilgalatas Propyl gallate
E 311 Oktilgalatas Octyl gallate
E 312 Dodecilgalatas Dodecyl gallate
E 315 Eritorbo rūgštis Erythorbic acid
E 316 Natrio eritorbatas Sodium erythorbate
E 320 Butilintas hidrokisanizolas (BHA) Butylated hydroxyanisole (BHA)
E 321 Butilintas hidroksitoluenas (BHT) Butylated hydroxytoluene (BHT)
E 322 Lecitinai Lecithins
E 325 Natrio laktatas Sodium lactate
E 326 Kalio laktatas Potassium lactate
E 327 Kalcio laktatas Calcium lactate
E 330 Citrinų rūgštis Citric acid
E 331 E 331 E 331 Mononatrio citratas Dinatrio citratas Trinatrio citratas Monosodium citrate Disodium citrate Trisodium citrate
E 332 E 332 Monokalio citratas Trikalio citratas Monopotassium citrate Tripotassium citrate
E 333 E 333 E 333 Monokalcio citratas Dikalcio citratas Trikalcio citratas Monocalcium citrate Dicalcium citrate Tricalcium citrate
E 334 Vyno rūgštis (L±) Tartaric acid (L±)
E 335 E 335 Mononatrio tartratas Dinatrio tartratas Monosodium tartrate Disodium tartrate
E 336 E 336 Monokalio tartratas Dikalio tartratas Monopotassium tartrate Dipotassium tartrate
E 337 Kalio natrio tartratas Potassium sodium tartrate
E 338 Ortofosfato rūgštis Orthophosphoric acid
E 339 E 339 E 339 Mononatrio fosfatas Dinatrio fosfatas Trinatrio fosfatas Monosodium phosphate Disodium phosphate Trisodium phosphate
E 340 E 340 E 340 Monokalio fosfatas Dikalio fosfatas Trikalio fosfatas Monopotassium phosphate Dipotassium phosphate Tripotassium phosphate
E 341 E 341 E 341 Monokalcio fosfatas Dikalcio fosfatas Trikalcio fosfatas Monocalcium phosphate Dicalcium phosphate Tricalcium phosphate
E 343 E 343 Monomagnio fosfatas Dimagnio fosfatas Monomagnesium phosphate Dimagnesium phosphate
E 350 E 350 Natrio malatas Natrio rūgštusis malatas Sodium malate Sodium hydrogen malate
E 351 Kalio malatas Potassium malate
E 352 E 352 Kalcio malatas Kalcio rūgštusis malatas Calcium malate Calcium hydrogen malate
E 353 Metavyno rūgštis Metatartaric acid
E 354 Kalcio tartratas Calcium tartrate
E 355 Adipo rūgštis Adipic acid
E 356 Natrio adipatas Sodium adipate
E 357 Kalio adipatas Potassium adipate
E 363 Gintaro rūgštis Succinic acid
E 380 Triamonio citratas Triammonium citrate
E 385 Kalcio dinatrio etilendiamino- tetraacetatas (kalcio dinatrio EDTA) Calcium disodium ethylene diamine tetra acetate (Calcium disodium EDTA)
E 400 Algino rūgštis Alginic acid
E 401 Natrio alginatas Sodium alginate
E 402 Kalio alginatas Potassium alginate
E 403 Amonio alginatas Ammonium alginate
E 404 Kalcio alginatas Calcium alginate
E 405 Propan-1,2-diolio alginatas Propane-1,2-diol alginate
E 406 Agaras Agar
E 407 Karageninas Carageenan
E 407a Perdirbti eucheuma jūros dumbliai Processed eucheuma seaweed
E 410 Saldžiųjų ceratonijų derva Locust bean gum
E 412 Guaro derva Guar gum
E 413 Tragakantas Tragacauth
E 414 Akacijų sakai (gumiarabikas) Acacia gum (gum arabic)
E 415 Ksantano derva Xanthan gum
E 416 Karaja sakai Karaya gum
E 417 Tara derva Tara gum
E 418 Gelano derva Gellan gum
E 420 E 420 Sorbitolis Sorbitolio sirupas Sorbitol Sorbitol syrup
E 421 Manitolis Mannitol
E 422 Glicerolis Glycerol
E 425 (i) E 425 (ii) Konjac derva Konjac gliukomananas Konjac gum Konjac glucomannane
E 431 Polioksietileno (40) stearatas Polyoxyethylene (40) stearate
E 432 Polioksietileno sorbitano mono-lauratas (polisorbatas 20) Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20)
E 433 Polioksietileno sorbitano monooleatas (polisorbatas 80) Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80)
E 434 Polioksietileno sorbitano monopalmitatas (polisorbatas 40) Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)
E 435 Polioksietileno sorbitano monostearatas (polisorbatas 60) Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60)
E 436 Polioksietileno sorbitano tristearatas (polisorbatas 65) Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65)
E 440 E 440 Pektinas Amidintas pektinas Pectin Amidated pectin
E 442 Amonio fosfatidai Ammonium phosphatides
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas Sucrose acetate isobutirate
E 445 Medienos kanifolijos glicerolio esteriai Glycerol esters of wood rosins
E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 E 450 Dinatrio difosfatas Trinatrio difosfatas Tetranatrio difosfatas Dikalio difosfatas Tetrakalio difosfatas Dikalcio difosfatas Kalcio rūgštusis difosfatas Disodium diphosphate Trisodium diphosphate Tetrasodium diphosphate Dipotassium diphosphate Tetrapotassium diphosphate Dicalcium diphosphate Calcium dihydrogen diphosphate
E 451 E 451 Pentanatrio trifosfatas Pentakalio trifosfatas Pentasodium triphosphate Pentapotassium triphosphate
E 452 E 452 E 452 E 452 Natrio polifosfatas Kalio polifosfatas Natrio kalcio polifosfatas Kalcio polifosfatas Sodium polyphosphate Potassium polyphosphate Sodium calcium polyphosphate Calcium polyphosphate
E 459 Beta ciklodekstrinas Beta-cyclodextrine
E 460 E 460 Mikrokristalinė celiuliozė Miltelinė celiuliozė Microcrystalline cellulose Powdered cellulose
E 461 Metilceliuliozė Methyl cellulose
E 463 Hidroksipropilceliuliozė Hydroxypropyl cellulose
E 464 Hidroksipropilmetilceliuliozė Hydroxymethylpropyl cellulose
E 465 Etilmetilceliuliozė Ethyl methyl cellulose
E 466 E 466 Karboksimetilceliuliozė Natrio karboksimetilceliuliozė Carboxy methyl cellulose Sodium carboxy methyl cellulose
E 468 Skersinio ryšio natrio karboksimetilceliuliozė Crosslinked sodium carboxy methyl cellulose
E 469 Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose
E 470a Riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskos Sodium, potassium and calcium salts of fatty acid
E 470b Riebalų rūgščių magnio druskos Magnesium salts of fatty acids
E 471 Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai Mono and diglycerides of fatty acids
E 472a Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų acto rūgšties esteriai Acetic acid esters mono- and diglycerides of fatty acids
E 472b Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų pieno rūgšties esteriai Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E 472c Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų citrinų rūgšties esteriai Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E 472d Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų vyno rūgšties esteriai Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E 472e Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono- ir diacetilvyno rūgšties esteriai Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E 472f Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų acto ir vyno rūgščių mišinio esteriai Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
E 473 Riebalų rūgščių sacharozės esteriai Sucrose esters of fatty acids
E 474 Sacharozės gliceridai Sucroglycerides
E 475 Riebalų rūgščių poliglicerolio esteriai Polyglycerol esters of fatty acids
E 476 Poliglicerolio poliricinoleatas Polyglycerol polyricinoleate
E 477 Riebalų rūgščių propan-1,2-diolio esteriai Propane-1,2-diol esters of fatty acid
E 479b Termiškai oksiduotas sojų aliejus, paveiktas riebalų rūgščių mono- ir digliceridų Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids
E 481 Natrio stearoil-2-laktatas Sodium stearoyl-2-lactylate
E 482 Kalcio stearoil-2-laktatas Calcium stearoyl-2-lactylate
E 483 Stearilo tartratas Stearyl tartrate
E 491 Sorbitano monostearatas Sorbitan monostearate
E 492 Sorbitano tristearatas Sorbitan tristearate
E 493 Sorbitano monolauratas Sorbitan monolaurate
E 494 Sorbitano monoleatas Sorbitan monooleate
E 495 Sorbitano monopalmitatas Sorbitan monopalmitate
E 500 E 500 E 500 Natrio karbonatas Natrio rūgštusis karbonatas Natrio seskvikarbonatas Sodium carbonate Sodium hydrogen carbonate Sodium sesqui carbonate
E 501 E 501 Kalio karbonatas Kalio rūgštusis karbonatas Potassium carbonate Potassium hydrogen carbonate
E 503 E 503 Amonio karbonatas Amonio rūgštusis karbonatas Ammonium carbonate Ammonium hydrogen carbonate
E 504 E 504 Magnio karbonatas Magnio hidroksido karbonatas Magnesium carbonate Magnesium hidroxide carbonate
E 507 Vandenilio chlorido rūgštis Hydrochloric acid
E 508 Kalio chloridas Potassium chloride
E 509 Kalcio chloridas Calcium chloride
E 511 Magnio chloridas Magnesium chloride
E 512 Alavo chloridas Stannous chloride
E 513 Sulfato rūgštis Sulpuric acid
E 514 E 514 Natrio sulfatas Natrio rūgštusis sulfatas Sodium sulphate Sodium hydrogen sulphate
E 515 E 515 Kalio sulfatas Kalio rūgštusis sulfatas Potassium sulphates Potassium hydrogen sulphate
E 516 Kalcio sulfatas Calcium sulphate
E 517 Amonio sulfatas Ammonium sulphate
E 520 Aliuminio sulfatas Aluminium sulphate
E 521 Aliuminio natrio sulfatas Aluminium sodium sulphate
E 522 Aliuminio kalio sulfatas Aluminium potassium sulphate
E 523 Aliuminio amonio sulfatas Aluminium ammonium sulphate
E 524 Natrio hidroksidas Sodium hydroxide
E 525 Kalio hidroksidas Potassium hydroxide
E 526 Kalcio hidroksidas Calcium hydroxide
E 527 Amonio hidroksidas Ammonium hydroxide
E 528 Magnio hidroksidas Magnesium hydroxide
E 529 Kalcio oksidas Calcium oxide
E 530 Magnio oksidas Magnesium oxide
E 535 Natrio ferocianidas Sodium ferrocyanide
E 536 Kalio ferocianidas Potassium ferrocyanide
E 538 Kalcio ferocianidas Calcium ferrocyanide
E 541 Natrio aliuminio fosfatas, rūgštinis Sodium aluminium phosphate, acidic
E 551 Silicio dioksidas Silicon dioxide
E 552 Kalcio silikatas Calcium silicate
E 553a E 553a Magnio silikatas Magnio trisilikatas Magnesium silicate Magnesium trisilicate
E 553b Talkas Talc
E 554 Natrio aliuminio silikatas Sodium aluminium silicate
E 555 Kalio aliuminio silikatas Potassium aluminium silicate
E 556 Kalcio aliuminio silikatas Calcium aluminium silicate
E 558 Bentonitas Bentonite
E 559 Aliuminio silikatas (kaolinas) Aluminium silicate (Kaolin)
E 570 Riebalų rūgštys Fatty acids
E 574 Gliukono rūgštis Gluconic acid
E 575 Gliukono-delta-laktonas Glucono delta-lactone
E 576 Natrio gliukonatas Sodium gluconate
E 577 Kalio gliukonatas Potassium gluconate
E 578 Kalcio gliukonatas Calcium gluconate
E 579 Geležies gliukonatas Ferrum gluconate
E 585 Geležies laktatas Ferrum lactate
E 620 Glutamo rūgštis Glutamic acid
E 621 Mononatrio glutamatas Monosodium glutamate

Komentarai