Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Šiek tiek apie riebalus

Įvairūs riebalai ir riebalinės medžiagos (lipoidai) sudaro lipidų grupę. Nė vienas jų netirpsta vandenyje, bet visi tirpsta eteryje, spirituose ir kituose organiniuose tirpikliuose.

Riebalai - aukštesniųjų riebiųjų rūgščių ir glicerino esteriai. Riebiosios rūgštys be dvigubų jų jungčių vadinamos sočiosiomis (stearino, palmitino), su dvigubosiomis jungtimis - nesočiosiomis (oleino, linolinė, linolininė).
Maisto riebalai teikia organizmui energijos. Skylant 1 g riebalų, susidaro 9,3 kcal, o skylant 1 g angliavandenių, - tik 4,2 kcal. Jie taip pat svarbūs kaip apsauginė medžiaga: išsiskirdami per riebalines liaukas, saugo odą nuo išdžiūvimo ir suteikia jai elastingumo.

Žmogaus ir gyvūnų organizme sintetinasi ne visos būtinos riebiosios rūgštys. Linolinė, linolininė ir arachidinė gaunama tik su maistu. Tai labai svarbu žinoti, kadangi dėl šių rūgščių trūkumo sutrinka medžiagų apykaita, atsiranda įvairūs organizmo sutrikimai. Minėtosios nesočiosios riebiosios rūgštys mažina kraujyje cholesterino kiekį, lėtina aterosklerozę. Dėl šių ir kitų biologinių savybių jos laikomos vitaminais.

Daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių turi aliejais vadinami augaliniai riebalai - mat dauguma jų yra skysti. Kai kurių augalų aliejuose yra specifinių riebiųjų rūgščių. Paprastai augalai, išskyrus aliejinių augalų sėklas, aliejų turi labai mažai. Iš augalinių aliejų daroma daug įvairių vaistų (tepalų, linimentų ir kt.), jie padeda vaistinėms medžiagoms patekti į organizmą per odą. Kartais jie naudojami kaip savarankiški vidiniai ir išoriniai vaistai.

Fosfatidai- sudėtingi glicerino ir riebiųjų rūgščių esteriai, turintys dar fosforo rūgšties ir azoto junginių. Jie įeina į visų ląstelių baltymų lipidų kompleksą ir yra labai svarbūs medžiagų apykaitai. Daug fosfatidų yra žemės riešutų, linų, saulėgrąžų ir sezamo aliejuje, kviečių, avižų, miežių, sojos grūduose. Fosfatidai naudojami maisto pramonėje - jų dedama į šokoladą ir margariną. Pramoniniu būdu fosfatidai gaunami iš sojos grūdų.

Sterinai - didelio molekulinio svorio policikliniai spiritai. Jiems priklauso cholesterinas, kurio yra mūsų organizmo ląstelėse ir audiniuose. Ypač daug jo galvos smegenų baltojoje medžiagoje. Tulžies akmenis kartais sudaro 90% cholesterino. Organizme iš jo gaminasi tulžies rūgštys ir steroidiniai hormonai.
Per didelis cholesterino kiekis kraujyje sukelia aterosklerozę. Augaluose cholesterino nėra, tačiau yra į jį panašių sterinų, vadinamųjų fitosterinų. Varpinių ir ankštinių augalų sėklose yra sitosterino ir stigmasterino, grybuose ir mielėse - ergosterino. Šis, veikiamas ultravioletinių spindulių, virsta vitaminu D2.

Fitosterinų fiziologinis aktyvumas dar nepakankamai ištirtas; spėjama, kad iš jų galima pagaminti vaistinių medžiaga.

Vaškai - aukštesniųjų vienaatomių riebiųjų (rečiau aromatinių) spiritų esteriai. Augalų lapai, stiebai ir vaisiai aptraukti plonu vaško sluoksniu - tai juos apsaugo nuo mikrobų ir drėgmės. Vaisiai, nuo kurių pašalintas tas sluoksnis, greičiau genda.

Gyvuliniai vaškai: spermacetas (jo yra kašaloto kaukolėje), bičių ir avies vilnų (lanolinas). Vaško dedama į gydomuosius tepalus, trauklapius, kosmetines priemones, iš jo gaminamos žvakės.

 

Komentarai