Gaspadine.lt - receptai, patiekalai. Vėlykų receptai, margučiai. Lengvi, pigūs ir skanūs patiekalai. Marinavimas, konservavimas, džiovinimas. Atsiųskite savo receptą ir nuotraukas!

Trys patarimai, padėsiantys mėgautis makaronais be sąžinės graužimo

Trys patarimai, padėsiantys mėgautis makaronais be sąžinės graužimo
@Shutterstock

Kodėl dalis Viduržemyje paplitusių patiekalų pasaulyje laikomi sveikais ar net dietiniais, o nuo kitų rekomenduojama susilaikyti? Bene pagrindinė priežastis – mes nemokame pasirinkti, ruošti ir valgyti maisto taip, kaip tai daro ten gyvenančios tautos. Taigi, kaip pasiruošti tikrus itališkus makaronų patiekalus?

 

Ką pirkti?

 

Dieta ir sveika mityba prasideda būtent parduotuvėje, nes čia sprendžiame, ar į krepšelį keliaus sveikas produktas, ar kalorijų bomba. Ne išimtis ir makaronų pasirinkimas.

 

Didžiausias vaidmuo šiuo atveju tenka sudėčiai, o jei tiksliau – miltams. Visų pirma, rinkdamiesi makaronus įsitikinkite, kad jie yra kietagrūdžiai.

 

„Iš esmės visi Italijoje gaminami makaronai yra kietagrūdžiai, nes būtent tokie kviečiai auga šiltesniuose kraštuose. Kietagrūdžiai makaronai nuo įprastinių skiriasi baltymų, kalcio, fosforo, vitamino B kiekiu. Itališki makaronai pasižymi tolygiu auksiniu ar kreminiu atspalviu, taip pat ant jų galima pastebėti mažų juodų taškelių“, – sako vieno didžiausių makaronų gamintojų Italijoje „La Molisana“ eksporto direktorius Giuseppe Sacco, atstovaujantis bendrovę Baltijos šalių rinkai.

 

„Kitas svarbus požymis – pilno grūdo apdorojimas, t.y. toks miltų paruošimo būdas, kai sumalamos visos grūdo dalys: gemalas, apvalkalas ir endospermas. Tokiu būdu išsaugoma net 80% grūde esančių mineralinių medžiagų, skaidulų ir baltymų, kurie prarandami naudojant kitokį gamybos metodą“ – tęsia pašnekovas.

 

Paieškoti ir pasistengti tikrai verta – kietagrūdžiai pilno grūdo makaronai ne tik kupini naudingųjų medžiagų, bet ir suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, tad suvalgę mažiau, išalksite vėliau.

 

Kaip paruošti?

 

„Lietuvoje įprasta makaronus pervirti – net dalyje restoranų klientui atneša jau ištižusius makaronus. Pervirę makaronai pasotina neilgam ir turi mažesnę maistinę vertę, tad daug geriau rinktis Italijoje populiarius trumpiau virtus stangrius makaronus, dar vadinamus al dente“, – pataria G. Sacco.

 

Anot pašnekovo, jei ant makaronų pakelio nurodytas laiko intervalas, tuomet reiktų virti trumpiausią nurodytą laiką, o jei laikas nurodytas tik vienas, geriau virti 2-3 minutėmis trumpiau. Taip pat įvertinkite, kiek laiko makaronus apdorosite kitais būdais. Taigi, jei makaronų virimo laikas nurodytas 10 minučių, o 3 minutes juos virsite padaže, tuomet atskirai makaronus virkite tik 7 minutes.

 

Kada ir su kuo skanauti?

 

Makaronus patartina valgyti pirmoje dienos pusėje, kad spėtumėte išnaudoti jų duodamą energiją.

„Labai svarbu pasirinkti tinkamą padažą. Makaronai puikiai dera su daržovėmis arba pomidorų tyre, tačiau venkite daug cukraus turinčių pomidorų padažų ar kečupo. Jei norite sotesnio padažo – rinkitės tofu, grybus, liesą vištieną arba jūros gėrybes, o turimą kiaulienos faršą ir riebias dešreles pataupykite kitam patiekalui“, – šypsosi „La Molisana“ atstovas.

Dvejojantiems dėl tokio maisto įvairiapusiškumo patariame užsukti į parduotuvę – vien „La Molisana“ į Lietuvą importuoja 20 rūšių makaronų, tarp kurių yra ir kietagrūdžių, ir pilno grūdo, ir netoleruojantiems glitimo skirtų produktų – neišsirinkti tiesiog neįmanoma!

Gairės:

Komentarai